Státní podnik Povodí Odry vyprazdňuje retenční (ochranné) prostory přehrad, aby byly připraveny na další deště, které se očekávají v příštím týdnu. Povodeň předchozích dnů odeznívá, povodňové průtoky v tocích na území povodí Odry dosáhly v uplynulých dnech hodnot do úrovně pětileté vody. Médiím to sdělila mluvčí podniku Šárka Vlčková.

Na území povodí Odry napršelo za uplynulé čtyři dny v Beskydech až 180 milimetrů a v Jeseníkách až 100 milimetrů vody. Vlčková uvedla, že přehrady byly na déšť připraveny, včas vodu odpustily, a dokázaly tak v rozhodující době povodně snížit odtok o 50 až 90 procent.

„V současnosti se retenční prostory beskydských přehrad prázdní a odtoky jsou postupně zvyšovány. Do úterý, kdy jsou očekávány další srážky, budou tyto prostory zase připraveny případné zvýšené průtoky zachytit,“ uvedla Vlčková.

Technický ředitel Povodí Odry Petr Březina uvedl, že povodňová situace a deště ukončily nebezpečně se vyvíjející jarní sucho. „V obou případech sucha i povodní byly přehrady schopny na tyto extrémy dobře reagovat a zajistit spolehlivě dodávku vody, případně pak povodňovou ochranu,“ uvedl Březina.

Podnik Povodí Odry je správcem vodních toků a vodních děl na území povodí řeky Odry, tedy na území Moravskoslezského a částečně i Olomouckého kraje. Mezi přehradami, které provozuje, jsou například Šance, Kružberk nebo Slezská Harta.

Očekávají se poklesy hladin vodních toků

„Hladina Moravy s postupujícími vlnami v průběhu dne stoupala a v současnosti na dolním toku dochází ke kulminaci při prvním povodňovém stupni. Vzhledem k meteorologické situaci nadále očekáváme všeobecné poklesy hladin vodních toků,“ uvedli meteorologové. 

V noci na čtvrtek se hladiny řek dostaly na povodňový stav víc než na třech desítkách míst. Na návětří Jizerských hor a Beskyd napršelo až 100 litrů vody na metr čtvereční. Voda na severu a východě republiky zaplavila některé silnice a sklepy.

Hasiči měli stovky výjezdů. Večer už ale hladiny klesaly, na většině míst přestalo pršet a situace se uklidnila. Podle aktuálních údajů platil dnes dopoledne první povodňový stupeň už jen na několika místech na řekách Olše, Ostravice a Morava a voda dál klesá.

Vydatné srážky zmírnily sucho

Květnové srážky, které byly na mnoha místech republiky intenzivní, částečně srovnaly negativní vodní bilanci z března a dubna, škody na polích už ale mnohde napravit nemohly. Sucho zmizelo v téměř celé republice především v povrchové vrstvě půdy do 40 centimetrů, v hlubší vrstvě je situace na mnoha místech republiky stále špatná. Déšť už nestihl zachránit ozimý ječmen, pšenici a poškodil i řepku. Trvalé travní porosty začaly růst později a jsou řidší, což znamená problém se zajištěním krmiva pro zvířata, vyplývá z aktuálních informací na portálu InterSucho.

Hlášení zpravodajů je vztažené k 19. květnu, avšak platné i po deštích tohoto týdne, protože co sucho zničilo, už současné deště nespraví. Mohou však lokálně dosytit hlubší půdní horizont a vytvořit větší zásobu pro další suché období.

Pesimistické odhady výnosů zaznívají aktuálně především z Čech. „A to jak východních zasažených výrazným loňským suchem, tak středních a severozápadních. Okresy Louny a Most očekávají místně až extrémní dopady sucha. Těžké poškození očekává deset okresů v Čechách,“ uvedli tvůrci portálu. Extrémní poškození je ztráta výnosů nad 40 procent, těžké poškození mezi 30 a 40 procenty. Se ztrátami vyššími než deset procent počítá většina respondentů portálu jak z Čech, tak z Moravy.

Aktuální situaci hlásí tvůrcům portálu 367 zemědělců ze 67 okresů.

Podle krátkých zpráv zemědělců voda už neměla vliv na nízký počet odnoží u pšenice. „Pšenice dobojovala, shodila odnože, kláseček je poloviční,“ napsal sedlák z okresu Brno-venkov. Jeho kolega uvedl, že pšenice a ječmen vytvořily parazitické odnože po deštích, což bude mít negativní dopad na kvalitu. Mák se potýká s přemnoženými škůdci, kterým svědčilo dubnové sucho a teplo.

Travní porosty jsou podle zemědělců velmi řídké a mnohem více se daří plevelům. Špatně vzchází kukuřice, na kterou je naopak zima.

Na postiženém Lounskou hlásí zemědělci nízkou a málo větvenou řepku, navíc hlásí nižší srážky než v jiných částech republiky. Ze sousedního Mostecka přišla zpráva, že výrazné sucho trvá. Obiloviny mají srolované listy, spodní listy usychají. „Je to zoufalý stav,“ píše se ve zprávě.

Pozitivnější jsou zemědělci z Vysočiny, jižních Čech, Plzeňska či českomoravského pomezí, tedy okresů Svitavy či Ústí nad Orlicí.

Video
Video se připravuje ...

Počasí na víkend: Bude méně mraků i deště, letní teploty ale nečekejte Dagmar Honsová

Fotogalerie
10 fotografií