„Zaznamenali jsme dosud 35 událostí spojených s deštěm. Jde především o čerpání vody, čištění komunikací, ale i popadané stromy. Častější čerpání jsme zaznamenali například v olomoucké části Bělidla. Na Prostějovsku bouřka zasáhla téměř stejná místa jako před čtyřmi dny, šlo o oblast Tvorovice, Dřevnice, Němčice nad Hanou, ale i Kojetín,“ uvedl mluvčí Hošák.

Podle Tomáše Ostrožlíka z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu už nejsilnější bouřka odešla. „Silné srážky byly na Šternbersku a také v Pasece, kde spadlo za půl hodiny 40 milimetrů, což jsou silné srážky. Bouřka již odešla směrem na Bruntálsko a Krnovsko a pokračuje dál směrem do Polska,“ řekl po 14. hodině Ostrožlík. Další bouřky může region čekat znovu, podobnou trasou k severu postupují další bouřky, podle meteorologů by však už měly být slabší.

Naposledy postihly Olomoucký kraj bouřky ze čtvrtka na pátek, doprovázely je přívalové deště i kroupy. Nejvíce bylo zasaženo Šumpersko, Prostějovsko a nakonec Přerovsko. Hasiči měli tehdy na kontě více než 140 výjezdů.

Kde jsou bouřky právě teď? Podívejte se na radar

Velmi silné bouřky s přívalovým deštěm, kroupami a nárazovým větrem hrozily podle předpovědi odpoledne v Moravskoslezském, Olomouckém a části Zlínského kraje. Na jižní Moravě či ve východní části Pardubického kraje měly být mírnější, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Energetici měli napilno na východě Čech a ve Středočeském kraji

Bouřky, které se v sobotu večer a v noci prohnaly přes Česko, způsobily kromě dopravních komplikací a zatopených sklepů i výpadky energie. Podle mluvčí ČEZ Distribuce Soni Holingerové evidoval dispečink v sobotu večer kolem 34 tisíc domácností bez elektřiny a 22 poruch na vedení vysokého napětí.

Výstraha na velmi silné bouřky s vysokým stupněm nebezpečí platí od nedělního poledne do 22 hodin pro celý Moravskoslezský a Olomoucký kraj a část Zlínského kraje. Silné bouřky s nízkým stupněm nebezpečím mohou odpoledne a večer dorazit do Jihomoravského kraje i některých regionů Pardubického a Zlínského kraje.

Většinu problémů na elektrickém vedení se podařilo přes noc obnovit, zbylých několik set domácností by mělo dostat dodávky během neděle. Škody jdou do statisíců korun. „Nejvíce problémů jsme měli na východě Čech v Královéhradeckém kraji - na Náchodsku a Trutnovsku - a ve středních Čechách - Nymbursko a Kolínsko,“ uvedla mluvčí Holingerová.

Přes noc se poruchovým četám podařilo většinu poruch opravit, v neděli v osm ráno už bylo bez proudu jen 500 odběrných míst, a to na Trutnovsku, Kutnohorsku a Mladoboleslavsku. „Obnovení dodávek po sobotních bouřkách všem odběratelům předpokládáme během dnešního dne,“ sdělila mluvčí.

Za problémy mohly nejčastěji popadané větve a stromy

Nejčastější příčinou poruch byl pád stromů a větví do vedení, na dvou místech spadly stromy přímo na distribuční trafostanici. Bouřky lámaly izolátory, trhaly vodiče a častou příčinou poruch byl také úder blesku do vedení. V terénu se pohybovalo na 150 pracovníků poruchových čet, další desítky pracovníků pracovaly na dispečinku i call centru ČEZ Distribuce.

„Škody zatím sčítáme, prioritou je obnovení dodávky elektřiny. Prvotní odhady se pohybují v řádech statisíců korun,“ uzavřela Holingerová. Další distributor E.ON nemá po nočních bouřkách hlášeny žádné poruchy na vysokém napětí, řekla na dotaz mluvčí společnosti Martina Slavíková.

Fotogalerie
56 fotografií