„Kvůli bouřkovému počasí, které v posledních dnech řádí nad naším územím, máme nahlášeno na 2500 škod za přibližně sto milionů korun. Nejvíc škod máme nahlášeno ze Středočeského kraje (40 milionů Kč), Jihomoravského kraje (12 milionů) a Olomouckého kraje (deset milionů),“ řekla ČTK mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. Nejvíce škod způsobilo krupobití, a to bezmála za 70 milionů korun. Kroupy ničily především střešní krytiny a konstrukce střech, fasády, střešní okna apod. Pojišťovna má nahlášeno i 400 poškozených aut, zejména potlučené karoserie. 

Kooperativa registruje 1200 škod za celkem 45 milionů Kč. Nejvíce hlášení je podle mluvčího Marka Vícha z Karlovarského kraje a Středočeského kraje, na Moravě byl pak nejvíce zasažen Olomoucký kraj. Většinou jde o škody, kde klienti hlásí poškozené střechy, poničené bazény, popadané tašky, poškozené ploty, poničené ploty, dále pak zaplavené sklepy, šachty, garáže a věci v nich uložené. V pojištění vozidel má dnes v poledne hlášeno 433 škod za 17 milionů Kč.

Česká podnikatelská pojišťovna z kalamit za posledních 14 dní eviduje z majetkového pojištění občanů a podnikatelů 350 škod v celkovém objemu 36 milionů Kč. Převažují škody způsobené krupobitím, záplavou a atmosférickými srážkami. Mezi nejpostiženější kraje patří podle mluvčí Renaty Čapkové Jihomoravský, Olomoucký a Ústecký.

Allianz škodu ohlásilo 503 klientů s pojištěním majetku nebo autopojištěním, kterým bude vyplácet přes deset milionů korun. Majitelů aut s rozbitými skly a důlky na kapotě bylo 254, dalším šesti motoristům jejich vozidlo poničila vichřice. „Z jednoho servisu například evidujeme přes 60 poškozených nových vozidel, na která se v době, kdy nad nimi zčernaly mraky, už těšili jejich budoucí majitelé,“ uvedl mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Nejvíce škod napáchaly kroupy

Generali má hlášeno 450 škod v předpokládaném úhrnu za 21 milionů korun. Nejvíce případů se týká následků popadaných krup, kde se škody vyšplhají přes 12 milionů korun. Následují škody z povodní a záplav a co do počtu jsou na třetím místě škody způsobené činností blesků, upozornil mluvčí pojišťovny Jan Marek.

Při krupobití trpí podle něj hlavně střešní krytiny, ale podobné řádění živlů si vybírá svoji daň i na sklenících a plotech. Výjimkou nejsou ani zdevastované fasády domů. Následky vichřice se týkají popadaných stromů nebo větví, poničených střech nebo unášených věcí, které dále něco rozbijí. Specialitou českých zahrad jsou domácí trampolíny či plastový zahradní nábytek. Hojné jsou nyní i škody způsobené přímým i nepřímým úderem blesku. Tyto škody jsou zvlášť nyní před létem stále častější. Škody z přepětí se obvykle týkají domácích spotřebičů a drahé elektroniky, proto bývají poměrně vysoké, dodal.

Fotogalerie
20 fotografií