Francouzská národní meteorologická agentura Meteó France ve středu oznámila, že lze v příštím týdnu očekávat několik abnormálně teplých dní, tato předpověď ale není definitivní.

Teploty by podle agentury měly ve Francii začít stoupat začátkem příštího týdne, nejvyšších hodnot by pak měly dosáhnout ve středu a čtvrtek. Na konci týdne pak mají přijít bouřky. 

Kromě Francie by vysoké teploty měly zasáhnout také ostatní evropské země včetně Německa, Velké Británie a Španělska. 

Při vedrech na konci června padlo několik teplotních rekordů. Ve Francii bylo 45 stupňů a také Česko zaznamenalo historicky nejvyšší teplotu pro měsíc červen. 

Podle meteorologů to v červenci nebude jiné. „Červen byl nejteplejší v historii a vypadá, že i červenec bude rekordní,“ uvedl výzkumník klimatu Michael Mann. 

Odborníci varují, že extrémně vysoké teploty budou nejspíše trvat po celé léto. „Dlouhodobá předpověď v současnosti ukazuje, že vedra budou v Evropě trvat po většinu léta,“ řekl Mann. 

Vedra ve Francii prohloubí přetrvávajicí sucha, která mají neblahý vliv na zemědělství. Spotřeba vody je omezena v celkem 61 francouzských regionech. 

 

Fotogalerie
39 fotografií