Výstraha platila pro Prahu a Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj a pro část Vysočiny.

Počasí ovlivňují také doprovázející kroupy a silný vítr. Objevily se i v Praze, kde nadělaly práci hasičům.

Sledujte příchod bouřek na radaru

Zaplavené domy a zahrady na Kroměřížsku

Zhruba 15 rodinných domů zaplavila v Ludslavicích na Kroměřížsku po nedělní odpolední bouřce voda odtékající z nedalekého pole. Ve Školní ulici ji odčerpávalo sedm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Voda zaplavila také zahrady domů, jednotky v obci odstraňují i bláto ze silnice, řekla ČTK krátce před 17:00 mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Hasiči zjistili, že po vydatném dešti došlo ke splavení bahna a ke ztečení veškeré vody z polí do zahrad rodinných domů. Laguny, které se vytvořily na zahradách, ohrožují rodinné domy a zaplavují sklepy. Hasiči odčerpávají vodu ze sklepů a vzniklých lagun pomocí kalových a plovoucích čerpadel,“ uvedla mluvčí. Zásah hasičů podle ní zřejmě potrvá až do večerních hodin.

Hasiči ve Zlínském kraji odstraňovali v neděli odpoledne po prudkém lijáku stromy popadané na komunikace. Čerpali také vodu ze zatopených sklepů. V souvislosti s odstraňováním následků odpolední bouřky vyjížděli v kraji k 15 událostem, řekla krátce před 15:00 mluvčí hasičů Lucie Javoříková.

Vodu odčerpávali z tělocvičny i výtahové šachty

Nejvíce výjezdů měli podle ní hasiči na Kroměřížsku. V Chropyni čerpaly jednotky vodu z tělocvičny a výtahové šachty bytového domu, kde voda vystoupala do metrové výšky. „V Dřínově hasiči odstraňovali bahno naplavené na cestu. V Kroměříži na ulici Hulínská odčerpávali vodu ze sklepa místní firmy a na ulici Hlávkova ze sklepa domu,“ uvedla Javoříková.

Ve Chvalčově a Hošticích na Kroměřížsku odstraňovali hasiči stromy spadlé na silnici. Stejný typ zásahu absolvovali také v Bánově a Přečkovicích, místní části Bojkovic na Uherskohradišťsku. Nyní se však podle mluvčí situace v regionu uklidňuje a hasičům už výjezdů výrazněji nepřibývá.

Vítr zastavil lanovku na Sněžce

Horní úsek kabinové lanové dráhy na Sněžku se v neděli nerozjel kvůli silnému větru. Spodní úsek lanovky z Pece na Růžovou horu zůstal v provozu. Z Růžové hory to je na vrchol Sněžky 2,5 kilometru pěšky. Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině.

Fotogalerie
17 fotografií