Také v pátek k nám bude od severu a severozápadu proudit studený vzduch, což se projeví na ranních teplotách, které budou klesat jen k 5 až 1 °C. Místy se budeme opět setkávat s přízemními mrazíky.

Odpolední teploty se zastaví na 13 až 17 °C. Po ránu se budou místy tvořit mlhy. Jinak bude jasno až polojasno, na horách přechodně oblačno. Vát bude slabý severozápadní vítr o rychlosti do 15 km/h.

Víkend bude slunečný, ale s mrazíky 

Díky oblasti vysokého tlaku vzduchu bude víkend slunečný. Nasazovat budeme sluneční brýle. Rána ale budou i nadále zůstávat studená. V sobotu bude jasno až polojasno, ráno se budou místy tvořit mlhy. Noční teploty budou klesat k 5 až 1 °C, místy opět zahrozí přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 16 až 20 °C. Foukat bude mírný jihovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

V neděli bude jasno až polojasno. Po ránu očekáváme místy mlhy nebo nízkou oblačnost. Pozor si tak musí dávat řidiči na sníženou dohlednost. Noční teploty budou klesat na 8 až 4 °C, od vyšších poloh opět očekáváme přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 18 až 22 °C. Foukat bude mírný jihovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Podzim odstartuje teplotami přes 20 °C

V pondělí 23. září nastává podzimní rovnodennost. Slunce vstoupí do znamení Vah a v 9:49 startuje astronomický podzim. Jeho letošní začátek bude velmi příjemný – nejvyšší odpolední teploty se budou šplhat k 23 °C a převládat bude jen malá oblačnost. Letní začátek podzimu naposledy přinesl rok 2009, naopak v roce 2004 se nejvyšší odpolední teploty zastavovaly jen na 10 °C.

Co můžeme očekávat od podzimu?

S podzimem máme spojené ochlazování, zkracování bílého dne a mlhy. Mlhy výrazně snižují dohlednost v jednom směru na méně než 1000 metrů.

Podle dohlednosti rozeznáváme čtyři stupně intenzity mlhy: slabá (dohlednost 500-1000 m), mírná (200-500 m), silná (50-200 m) a velmi silná mlha (dohlednost je nižší než 50 m). Podle sezonních předpovědí bude období od října do prosince ve střední Evropě teplotně spíše nadprůměrné a srážkově mírně nadprůměrné.

Fotogalerie
14 fotografií