Letní počasí bylo dnes stejně jako v sobotu typické pro západní polovinu republiky, zatímco v části Vysočiny, na Moravě a ve Slezsku kvůli mlhám a nízké oblačnosti zažili o dost chladnější víkend. Teploty mohou nad 20 stupňů vystoupat ještě i na začátku příštího týdne, pak se mírně ochladí a mohou se přidat srážky.

Dosavadní rekord v Klementinu z konce 18. století činil 23,2 stupně Celsia, dnes na nejstarší stanici v Česku naměřili o desetinu víc. Teplotní rekord byl dnes překonán také na čtyřech stanicích měřících déle než 100 let, a to v Klatovech, Českých Budějovicích-Rožnově, na stanici Tábor-Měšice a na Milešovce.

Nejtepleji bylo dnes nejprve v jižních a jihozápadních Čechách, odpoledne stoupaly teploty hlavně v jižní polovině středních Čech a v Plzeňském kraji. Celkem 17 stanic zaznamenalo letní den s teplotami přes 25 stupňů. „Rekordy dnes padly přibližně na třetině stanic měřících alespoň 30 let, přičemž to bylo na většině stanic v západní polovině Čech, ve východní polovině Čech byly rekordy výjimečné a na Moravě a ve Slezsku nepadaly,“ dodal Tomáš.

Fotogalerie
12 fotografií