„Po extrémně teplém období ve druhé polovině října přijde po 28. říjnu výrazné ochlazení, a proto teploty vzduchu v prvním předpovědním týdnu budou přibližně na rozhraní průměrných až podprůměrných hodnot,“ uvedli meteorologové. V dalších třech týdnech očekávají teploty většinou v rozmezí běžných hodnot pro danou roční dobu.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 28. října do 24. listopadu je mezi třemi stupni a 5,2 stupně Celsia. Nejtepleji bylo podle záznamů vedených od roku 1951 před pěti lety s průměrem 7,5 stupně, zatím nejnižší průměr 0,1 stupně Celsia meteorologové zaznamenali v roce 1988.

Od listopadu přijdou i srážky

Množství srážek by mělo v příštích čtyřech týdnech odpovídat průměru pro tuto dobu, může být i slabě nadprůměrné. „Relativně nejvíce srážek očekáváme ve druhém předpovědním týdnu (od 4. listopadu),“ napsal ČHMÚ.

Průměrný úhrn srážek pro následující čtyři týdny je 44 milimetrů. Zatím nejvíc napršelo a nasněžilo v roce 2004, kdy meteorologové naměřili 77 litrů na metr čtvereční. Nejméně srážek spadlo před osmi lety s úhrnem pouhý jeden milimetr.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Video
Video se připravuje ...

Počasí: Prodloužený víkend začne nádherně, v pondělí se ochladí o 10°C 

Fotogalerie
14 fotografií