Už noc na úterý byla chladnější, než bylo dosud zvykem. Teploty klesly na západě Čech až k mínus jednomu stupni. Ojediněle se objevilo i mrholení a sníh.

Déšť se sněhem vystřídala chumelenice

Déšť se sněhem se v úterý ráno objevil např. v Libereckém kraji, později ho vystřídala pořádná chumelenice. Několik centimetrů čerstvého sněhu napadlo například na Ještědu. Večer dorazila chumelenice také do Prahy a dalších níže položených míst.

  „Při intenzivnějších srážkách v nočních hodinách nelze vyloučit krátkodobé vytvoření sněhové pokrývky i pod hranicí 400 m n. m. V intenzivnějších srážkách (zejména večer a v první polovině noci) bude snížena dohlednost, ve čtvrtek ráno se při vyjasnění budou na mokrých komunikacích ojediněle tvořit náledí a zmrazky,“ varují meteorologové.

Sledujte na radaru, kde v ČR sněží a prší

Až 10 centimetrů sněhu?

Před sněhem varuje Český hydrometeorologický ústav většinu území Česka. Výstraha na úterní pozdní odpoledne a noc platí pro Středočeský, Jihočeský, Plzeňsky, Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj a taky pro Vysočinu. Mezi sedmnáctou odpolední a šestou ranní platí vysoká pravděpodobnost nové sněhové pokrývky.

Napadne pět až deset centimetrů mokrého a těžkého sněhu. Hrozí komplikace při chůzi i jízdě autem. Mokrý sníh také může poničit stromy, škody se ale můžou objevit na drátech elektrických vedení a to se možná podepíše na výpadcích v energetice.

Meteorologové také upozorňují, že řidiči by neměli zapomínat na zimní výbavu. Při cestách do hor je dobré nasadit sněhové řetězy. Zimní pneumatiky s dostatečně vysokým vzorkem už jsou nutností.

Fotogalerie
38 fotografií