„Jak postupovaly dešťové srážky od severozápadu, tak to místy přimrzalo. Od 05:00 jezdí téměř všechna technika na Kladensku, Benešovsku a Kutnohorsku,“ řekl pracovník dispečinku středočeských silničářů. Řidiči by měli být opatrní.

Kde v Česku prší a namrzá to? Podívejte se na radar Blesku

Na Kladensku je v terénu 37 sypačů, na Benešovsku 25 a na Kutnohorsku 42, což je přibližně 90 procent z celkového počtu. Středočeští cestáři mají středisko také v Mnichově Hradišti na Mladoboleslavsku, o tamní situaci ale dispečer ráno neměl informace. Podle policejního webu se přímo v Mnichově Hradišti stala nehoda, osobní auto tam narazilo do zdi.

Jižní Čechy brázdí 170 sypačů

Ledovka zasáhla i jihočeské silnice. K ránu pršelo skoro v celém kraji a déšť na podchlazených vozovkách namrzal. Sjízdné jsou s maximální opatrností, řekla dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Pavla Pulcová. Podle policejního webu se staly i nehody. Ledovka se podle varování meteorologů může v tomto kraji tvořit i během dopoledne.

Sypače vyjely tři hodiny po půlnoci, jezdí jich přes 170. Vozovky ošetřují chemickým posypem i drtí. „Jsme v plné pohotovosti,“ řekla dispečerka. Nehody se podle údajů na webu k ránu staly u obce Zubčice na Českokrumlovsku, u Volar na Prachaticku a v Českých Budějovicích.

Teploty se na jihu Čech k ránu pohybovaly mírně pod nulou nebo kolem nuly. Přes den bude zataženo až oblačno, s občasným deštěm, zpočátku i mrznoucím.

Déšť na Vysočině slévá sůl

Na Vysočině začalo k ránu místy pršet, déšť na silnicích namrzá. Přeháňky se začaly objevovat na Pelhřimovsku a Havlíčkobrodsku, postupují dál přes kraj. Teploty byly přitom nad ránem i čtyři stupně pod nulou.

Silničáři začali preventivně obnovovat posyp už v noci, když ještě ledovka nebyla. „Venku bylo kolem 100 sypačů, ráno pojedou znovu. Jak prší, tak nám to slévá sůl a přimrzá to,“ uvedl dispečer. Problémy se sjízdností podle něj mohou být i během dopoledne.

Podle meteorologů dnes bude na Vysočině zataženo, od západu se může objevovat občasné sněžení, déšť nebo déšť se sněhem. Nejvyšší odpolední teploty budou mezi nulou až plus třemi stupni Celsia.

Zasaženo je i Brno

O něco lepší situace panuje na jižní Moravě, i zde ale mohou silnice namrzat. Zejména ve vyšších polohách, a to i v Brně. Vyplývá to z informací Brněnských komunikací a Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje.

Tam, kde je to potřeba, vyjely posypové vozy, v Brně jich vyjelo všech 21. „Zejména ve vyšších polohách Brna hrozí nebezpečí smyku, řidiči by si měli dát pozor,“ uvedl v tiskové zprávě provozní ředitel Brněnských komunikací Jan Klištinec.

Před náledím varují silničáři také na Blanensku, Brněnsku a Vyškovsku. Na Znojemsku varují před velmi hustou mlhou, viditelnost je někdy pouhých 50 metrů.

Starší lidé by raději neměli vycházet

Meteorologové v pátek varovali před ledovkou v Praze, Středočeském, Jihočeském a Ústeckém kraji a částečně v Libereckém kraji a na Vysočině. Lidé by měli chodit velmi opatrně, přičemž ti starší nebo méně mobilní by měli pohyb venku raději omezit. Řidiči mají sledovat dopravní zpravodajství a počítat s prodloužením doby jízdy.

Fotogalerie
22 fotografií