„V následujících čtyřech týdnech se i nadále očekávají teploty většinou na horní hranici běžných hodnot pro danou roční dobu, v závěru předpovědního období i nad touto hranicí,“ uvedli meteorologové. Týdenní průměry nejnižších nočních teplot se podle nich budou pohybovat stále pod nulou a týdenní průměry nejvyšších denních teplot od dvou do šesti stupňů Celsia. Celkově očekávají období od 27. ledna do 23. února teplotně průměrné.

Srážek předpovídají meteorologové o něco víc než v lednu, zejména v prvním předpovědním týdnu. Postupně bude srážek ubývat, nejméně jich ČHMÚ čeká v posledním týdnu od 17. do 23. února. „Z hlediska celkového množství srážek by mělo být období od konce ledna do začátku třetí únorové dekády jako celek v normálu,“ píše ČHMÚ ve výhledu.

Teplotní průměr pro konec ledna je mírně nad nulou

Průměrný úhrn srážek v Česku pro období od 27. ledna do 23. února je 35 milimetrů. Zatím nejvíc podle záznamů vedených od roku 1951 napršelo a nasněžilo v roce 1977, kdy meteorologové naměřili 76 litrů na metr čtvereční. Nejméně srážek spadlo v roce 1954 s úhrnem sedm milimetrů.

Dlouhodobá průměrná teplota pro následující čtyři týdny je minus 0,7 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 2002 s průměrem čtyři stupně Celsia, zatím nejnižší průměr minus 12,6 stupně zaznamenali meteorologové v roce 1956.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Fotogalerie
44 fotografií