V čerstvém západním až severozápadním proudění přejde v pátek v noci a ráno přes Českou republiku studená fronta, očekáváme čerstvý západní až severozápadní vítr, uvedli meteorologové. V Praze, Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji varují před silným větrem od 03:00 do 11:00, v ostatních krajích od 06:00 do 14:00.

Sledujte radar Blesku

Vítr, který ale nebude tak silný jako při nedávné vichřici Sabine, může podle ČHMÚ lámat větve a poškozovat stromy a způsobit menší škody na budovách a komplikace v dopravě. Lidé by měli zajistit okna, dveře, zabezpečit skleníky a být opatrní při pohybu venku. Na horách by lidé neměli chodit na hřebeny.

Během Sabine dosáhl vítr na Sněžce v nárazech rychlosti až 198 kilometrů za hodinu, v nížinách měl rychlost v nárazech asi 100 kilometrů za hodinu. Pojišťovny odhadují škody způsobené vichřicí na téměř miliardu korun.

Sabine v Rohozné poničila pětinu všech staveb

Podle starostky Rohozné Štěpánky Šteflové osmimilionová škoda vyplývá z dotazníků, které postižené domácnosti vyplňovaly. Obci poslouží i jako podklad při rozdělování výtěžku veřejné sbírky, která začala ve středu. Ke 14. hodině dárci poukázali takřka 160 tisíc korun. Především místní pak přispívají hotově do pokladničky na obecním úřadu.

Do sbírky věnují peníze lidé z celé republiky. Největší částku zatím poukázala obec Boháňka z Královéhradeckého kraje. Z obecního rozpočtu poslala 20 000 korun. „Proč jsme se tak rozhodli? Před lety nám tady shořel kulturák, který postavili naši tátové, víme, jak je to těžké, museli jsme se s tím nějak porvat a víme, jaké to je, když někdo o něco přijde,“ řekl ČTK Milan Heligr, starosta obce s asi 250 obyvateli.

V Rohozné, ve které žije okolo 400 lidí, poškodil silný vítr 10. února asi 50 z 250 staveb včetně stodol, hasičské zbrojnice nebo pošty. Její desítky let stará eternitová střecha vydržela jen z části. Opravu podle starostky oddálí povolení nutná na odstranění eternitu, se kterým se musí nakládat jako s nebezpečným odpadem. Obec přišla větrem i o starší sklad, který musel být podle statika zbořený. Škody na obecním majetku vyčíslila na asi 2,5 milionu korun.

Fotogalerie
59 fotografií