Pátek přinese místy ochlazení až o 10 °C. Naši pocitovou teplotu bude navíc snižovat čerstvý vítr, který v nárazech bude dosahovat rychlosti 70 km/h, na horách až 90 km/h. Kvůli chladnému severozápadnímu proudění bude zpočátku dne převládat proměnlivá oblačnost, ojediněle s přeháňkami.

Odpoledne počasí od severu začne ovlivňovat podružná studená fronta, která přinese další přibývání oblačnosti a na sever území srážky místy, od 600 m sněhové. Nejvyšší denní teploty se zastaví na 6 až 10 °C, na jihovýchodě bude až 12 °C.

Video
Video se připravuje ...

Počasí Dagmar Honsová

Oblačnosti bude méně

O víkendu bude přes Česko přecházet tlaková výše, která přinese jen malou oblačnost. V sobotu bude zpočátku dne oblačno až polojasno, jen ojediněle přeháňky, od vyšších poloh sněhové. Během odpoledne bude docházet k ubývání oblačnosti na skoro jasno. Noční teploty budou klesat na 2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 4 až 8 °C. Foukat bude mírný severovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Neděle nebude mít chybu. Očekáváme jasno až polojasno, po ránu se bude ojediněle tvořit nízká oblačnost nebo mrznoucí mlhy. Noční teploty budou klesat na -2 až -6 °C, na horách k -10 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 7 až 11 °C. Foukat bude mírný jihovýchodní vítr, který během dne přechodně zesílí.  

Poslední zimní dny budou zalité sluncem

Slunečné počasí bude převládat až do čtvrtka – v pondělí a v úterý počasí u nás sice ovlivní nevýrazná studená fronta, ale mnoho oblačnosti ani srážek nepřinese. Převládat bude jasno nebo polojasno, po ránu ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost.

Počasí v Česku.
Autor: Blesk:David Malik

Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat od 8 do 12 °C, od středy budou stoupat až k 15 °C. Nejnižší ranní teploty budou klesat k 3 až -3 °C.

Probouzet se začnou klíšťata

S probouzející se přírodou začne i aktivita klíšťat. Navíc, kvůli výrazně nadprůměrné zimě půda dostatečně nepromrzla, takže klíšťat bude během sezony hodně. Stejně tak ostatních škůdců.

Fotogalerie
13 fotografií