Teplé jihozápadní proudění se projeví už na pátečních nejvyšších odpoledních teplotách, které se zastaví na 13 až 17 °C. Jinak bude polojasno až oblačno. Foukat bude mírný jihovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Video
Video se připravuje ...

Počasí Dagmar Honsová, Jan Jedlička

V sobotu bude až 17 °C, v neděli bude na horách sněžit

Sobotní počasí nebude mít chybu. Naměříme nejvyšší teploty z celého týdne – bude polojasno až oblačno. Noční teploty klesnou na 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 13 až 17 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Během neděle bude přes Česko postupovat nevýrazná studená fronta – očekáváme oblačno, místy s deštěm nebo přeháňkami, postupně na horách se sněžením. Noční teploty budou klesat na 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 5 až 9 °C, na Moravě a ve Slezsku bude až 13 °C. Foukat bude čerstvý severní vítr s nárazy o rychlosti až 55 km/h.

Změna zimního času na letní

V noci ze soboty na neděli se zimní čas mění na letní čas, tj. ve dvě hodiny si ručičku na hodinkách přesuňte na 3. hodinu. Jedním z důvodů pro zavedení letního času u nás byl silný několikatýdenní mráz na začátku roku 1979.

Kvůli silným mrazům byly nejen uhelné prázdniny, ale vypadávaly dodávky energie, která se dala díky tomu, že bude večer o hodinu déle světlo, ušetřit. K zimnímu času se vrátíme 25. října.

Nejchladnější konec března od roku 2013

Od pondělí bude do Česka proudit opět studený vzduch od severovýchodu, který srazí teploty opět místy až o 15 stupňů. Navíc hned v pondělí bude na většině území Česka sněžit, poté bude oblačnosti i srážek ubývat.

V ranních minimech budou teploty zpočátku týdne klesat jen ke -2 až -7 °C, ojediněle až k -10 °C a nejvyšší odpolední teploty se budou zastavovat mezi -1 až 5 °C. Návrat jara přinese až příští, tedy první dubnový víkend.

Fotogalerie
39 fotografií