Na Vysočině, v jižních Čechách a v Plzeňském a Karlovarském kraji bude v noci a ve středu ráno mrznout. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) s nízkým stupněm nebezpečí platí od půlnoci do středečních 07:00.

Ve středu bude podle ČHMÚ polojasno až oblačno. „Ojediněle přeháňky, na severovýchodě zpočátku oblačno až zataženo a přeháňky místy, nad 1000 m sněhové. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C, místy přízemní mrazíky, na západě a jihozápadě až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C,“ upozorňují ve své předpovědi.

Sledujte proměnlivé počasí na radaru Blesku

Od čtvrtka již hlásí jasno až polojasno a teploty budou šplhat již ke dvacítce. S prodlouženým víkendem ji pak na řadě míst překonají. Nejvyšší denní teploty mají v pátek dosáhnout 19 až 23 °C, v sobotu pak dokonce 23 až 27 °C. V neděli přijde další proměna počasí. „Zpočátku polojasno až oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Postupně oblačno až zataženo s deštěm, zpočátku místy i bouřky,“ varují meteorologové z ČHMÚ.

Škody z mrazu trápí české ovocnáře

Nadcházející mráz může poškodit vegetaci, zejména teplomilné plodiny, zeleninu, vinnou révu a kvetoucí ovocné stromy.

V souvislosti s mrazem meteorologové upozorňují na to, že zeleninu a nízké rostliny lze zakrýt světlou netkanou textilií, která může být ponechána i více dní až do odeznění ranních mrazů. U stromů mohou lidé použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je například orosování drobnými vodními kapičkami. Využít lze i protimrazové svíce.

„Ve volné krajině je v souladu s obecně platnými předpisy a podle aktuální situace možné chránit vegetaci před mrazem také zapálením slámy nebo klestí,“ dodal ČHMÚ.

Mrazy srazily úrodu ovoce naposledy loni, a to meziročně o 27 procent na 129.911 tun. Ztráty kvůli poklesu produkce a zhoršení kvality ovocnáři loni odhadli asi na 200 milionů korun. Jarní mrazy přicházející v dubnu a v květnu decimovaly úrodu ovoce v Česku i v letech 2017, 2016 a 2011. Proti škodám z mrazů se nelze pojistit.

Ministerstvo zemědělství na konci března uvedlo, že o případných kompenzacích škod způsobených mrazy by se mohlo rozhodovat až po odeznění mrazů a zjištění reálných škod. Za loňské mrazy vláda přidělila ovocnářům kompenzace 50 milionů korun.

Fotogalerie
54 fotografií