Pátek proprší. Očekáváme zataženo s deštěm nebo přeháňkami. Na východě území se zpočátku budou vyskytovat i ojedinělé bouřky. Až odpoledne bude od severozápadu docházet k ubývání oblačnosti a k ustávání srážek. Ranní teploty budou klesat na 14 až 10 °C.

Nejvyšší teploty zůstanou pod dvacítkou – nejčastěji se budou pohybovat mezi 15 až 19 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h, zesilovat budou pouze v bouřkách.

Víkend proprší

Také víkend bude převážně ve znamení velké oblačnosti s četnými srážkami. V sobotu bude zpočátku dne oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Během dne bude docházet  k přibývání oblačnosti až na zataženo a na většině území očekáváme déšť a bouřky. Noční teploty budou klesat na 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 16 až 20 °C, na jižní Moravě bude až 22 °C. Foukat bude mírný, přechodně čerstvý jihozápadní vítr s nárazy až kolem 55 km/h.

Sledujte příchod bouřek na radaru Blesku

Neděle bude psát podobný scénář – nejméně oblačnosti bude hned ráno a dopoledne, postupně bude zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Ojediněle očekáváme i bouřky. Noční teploty budou klesat na 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 15 až 19 °C, na jižní Moravě bude až 22 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Počasí bude ideální na houby

A deštníky budeme potřebovat i v pondělí na Medarda – to bude převládat velká oblačnost s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle i bouřkami. Oblačnosti a srážek začne ubývat od úterý – to bude oblačno, přechodně až polojasno, místy přeháňky. Nejvyšší odpolední teploty budou do středy stoupat do 22 °C, od čtvrtka budou stoupat na 25 °C. Počasí tak bude ideální na houby.

Medardovské extrémy

Medardovská pranostika vznikla už v 16. století, kdy naši předci vyhlíželi vláhu. Deštivé počasí přináší oblast nízkého tlaku vzduchu, která se nad střední Evropou udržuje po delší období. V převládajícím proudění okolo této tlakové níže přináší nad Evropu chladný vzduch ze severního Atlantiku a v něm postupující frontální systémy.

Někdy se o medardovském počasí hovoří jako o evropském monzunu. Vůbec nejdeštivější Medard se vyskytl v roce 1815, tehdy spadlo 70 % ročního normálu. Naopak suchý byl Medard v letech 1893 a 1840, kdy za medardovské období spadlo v průměru do 5 mm srážek.

Video
Video se připravuje ...

Do Česka dorazily bouřky. V Praze se strhl liják (4.6.2020) Redakce Blesk.cz

Fotogalerie
49 fotografií