Nedělní bouřky zvedly hladiny řek ve východní polovině České republiky, nejvíce však postihly Olomoucký kraj. Při lokálních povodních tam na Uničovsku a Šumpersku zemřela osmačtyřicetiletá žena, další žena ve věku 74 let se pohřešuje. K nejzasaženějším místům patřil právě Šumvald.

„Jezdily proti nám popelnice.“ 

„Bylo to stresující a strašně rychlé. Jeli jsme s kolegou přes Šumvald směrem na Břevenec, vraceli jsme se z práce. Byla průtrž. Na silnici bylo nejdřív pět centimetrů vody, ale ta stoupala a stoupala. Za zatáčkou už proti nám jezdily klády a popelnice a voda se nám dostávala až přes okno,“ popsal Vlastimil Pjajk svůj nečekaný zážitek z jinak běžné cesty domů do Horního Města.

Mužům v té chvíli naštěstí rychle blýsklo hlavou, že se musí rychle dostat z vozu. „Zastavili jsme na kraji, vjeli na chodník a rychle vyskočili na plot. Už by nás to strhlo. Za chvíli jsme jen sledovali, jak nám auto odnesl proud. Vůz skončil 200 až 300 metrů tady za zatáčkou,“ doplnil muž.

S kolegou už poté jen nevěřícně sledovali, co dokáže přívalová vlna, která se Šumvaldem v té chvíli prohnala. Vůz mu dnes dopoledne z koryta řeky vytáhla technika. „Nevím, jestli ho zachráním. Je to stará dacia,“ mávl rukou muž. Celou situaci už dnes ráno bral s nadhledem. Zážitek mu navíc zůstane napořád, s auta vyskočil i s mobilem a stihl si vše natočit.

Lidé v Olomouckém kraji zažili krušnou noc a den. Přehnala se zde obří bouře, která strhávala auta, chodníky i věci ze zahrad (8.6.2020)
Autor: ČTK / CTK / Peřina Luděk

Jen o o kousek dál zůstalo v korytě Oskavy i další auto. Ničivou sílu proudu pocítila i řada dalších obyvatel v Šumvaldu i v místní části Břevenec, kterým proud strhl vozy zaparkované na ulicích nebo je zatarasilo bahno v průjezdu domů. Například v Břevenci se jeden z vozů zabořil do nánosů v korytě až do tří čtvrtin, trčely z něj jen kufr a zadní kola. Auto se snažili vytáhnout hasiči, ale z nánosů vyprostili nakonec jen polovinu.

Stresující je pro řadu obyvatel i všudypřítomné bahno, které je na ulicích, zahradách, ale i v domech. Po opadnutí vody dovršilo bahno dílo zkázy bleskových lokálních povodní. Do odstraňování následků se lidé v postižených obcích pustili za pomocí bagrů, traktorů, ale i s lopatami v rukou.

Fotogalerie
47 fotografií