Přes Česko přechází k východu studená fronta. „Při silných bouřkách se vyskytnou silné nárazy větru kolem 70 km/h, kroupy i přívalové srážky s úhrny kolem 30 milimetrů během krátkého období,“ varoval ČHMÚ. Lokálně se očekával přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů či sklepů.

Sledujte postup lijáků Českem na radaru Blesku

Meteorologové varovali také před krupobitím. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí s výjimkou Karlovarského, Ústeckého a Libereckého kraje pro celou zemi do 23:00.

V Hradci padaly stromy na auta

Silný vítr doprovázený deštěm v Královéhradeckém kraji dnes odpoledne lámal stromy. V areálu Fakultní nemocnice v Hradci Králové zlomil dva stromy, které poškodily zaparkovaná auta. Událost se obešla bez zranění. ČTK to řekla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Vítr s deštěm zasáhl Královéhradecký kraj kolem 15:00. „Měli jsme kolem 20 výjezdů, hlavně jsme odstraňovali stromy spadlé na silnice. Zejména na Hradecku, Jaroměřsku, Královédvorsku a Novoměstsku,“ řekla mluvčí hasičů. Po 19:00 se počasí uklidilo. 

V Náchodě na parkovišti u obytného domu se po dešti vytvořila laguna, kterou hasič čerpali. „Hrozilo, že se voda dostane do domu,“ uvedla mluvčí.

Vytopené domy

Také v části Olomouckého kraje dnes odpoledne opět byly silné bouřky. Hasiči zatím zaznamenali deset výjezdů. Nejvíce zásahů mají v okolí Šternberka na Olomoucku, čerpají tam vodu z několika domů. ČTK to dnes řekl mluvčí Zdeněk Hošák.

„Přes část Olomouckého kraje, přesněji Šternbersko, se přehnaly silné bouřky doprovázené vydatným deštěm. Aktuálně čerpáme vodu z několika domů v Babicích, Krákořicích a Střelicích. Silný vítr navíc v okolí Jívové a Těšíkova zapříčinil pád několika stromů,“ uvedl Hošák.

V obci Střelice na Olomoucku ohrožuje některé domky vodní laguna, situaci na místě kontrolují hasiči.

V pátek bude chladněji

V pátek teploty lehce klesnou a budou se pohybovat mezi 14 až 18 stupni, na východě klesnou až na 12 stupňů Celsia. Bude foukat mírný západní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s. Další informace naleznete na webu Českého hydrometeorologického ústavu.

Video
Video se připravuje ...

Chovatel Pavel přišel po bouřce a uviděl tu zkázu: Výboj mu zabil celé stádo! 

Fotogalerie
41 fotografií