V pátek bude zpočátku dne i polojasno. Zejména v horských oblastech se budou tvořit mlhy. Během dne už ale bude převládat velká oblačnost - oblačno až zataženo, na většině území přeháňky nebo déšť. Ojediněle se mohou vyskytnout i bouřky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat jen mezi 17 až 21 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Víkendové počasí bude na houby

Pokud na víkend plánujete výlet nebo houbaření, potom bude méně oblačnosti v neděli. Podmínky pro růst hub zůstávají dobré. Výjimkou jsou pouze horské oblasti, kde byla zpočátku tohoto týdne studená rána. Aktivita klíšťat zůstává na vysokém riziku – do přírody se vydávejte s repelentem a nejlépe přes poledne, kdy je nejnižší vlhkost vzduchu, tím pádem i nejnižší aktivita klíšťat.

Sledujte příchod bouřek a deště na radaru Blesku

V sobotu bude převládat velká oblačnost - oblačno až zataženo, na jihovýchodě a východě území s deštěm nebo přeháňkami a ojediněle bouřkami. Místy se bude jednat i o srážky vydatné. Na severozápadě území bude během dne přechodně až polojasno. Noční teploty budou klesat na 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 20 až 24 °C, při srážkách se budou pohybovat kolem 18 °C. Vát bude slabý severozápadní vítr, který bude zesilovat v bouřkách.

V neděli bude oblačno až polojasno, během dne občas déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Noční teploty se zastaví na 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty se dotknou letní hodnoty 21 až 25 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Nárůst teplot ukončí v úterý studená fronta

Nejvyšší teploty v novém pracovním týdnu naměříme hned v pondělí – v odpoledních maximech to bude 24 až 28 °C. V úterý ale přes Česko bude přecházet vlnící se studená fronta, která přinese více oblačnosti, místy bouřky a ochlazení. Uprostřed pracovního týdne se tak budou nejvyšší odpolední teploty pohybovat pod letní hranicí – nejčastěji mezi 18 až 23 °C - a mírně stoupat budou až koncem týdne.

Tropů jsme si zatím mnoho neužili

S rychlým střídáním teplého jihozápadního proudění s chladnějším vzduchem od severozápadu souvisí také nižší počet tropických dnů v porovnání s loňským létem. Vloni bylo od prvního června do poloviny července například v Brně–Tuřanech 11 tropických dnů, letos 2, v Praze-Karlově vloni 15 a letos 4, v Doksanech vloni 15, letos 3. Vloni jsme za období meteorologického léta (od června do srpna) přepisovali tabulky teplotních rekordů v pražském Klementinu hned 8x. Letošní léto zatím přineslo rekordně nízké teploty, a to 13. července, kdy v horských oblastech mrzlo.  

Video
Video se připravuje ...

Na dovolenou letos i se svetrem. Expertka zmínila i další víkendové bouřky. Blesk TV

Fotogalerie
59 fotografií