„Tsunami, Armagedon, poslední soud,“ tipují v žertu uživatelé na sociální síti, co znamená obrovský bouřkový mrak, který se doslova převalil přes Uherský Brod. Podobná scenérie se ukazovala po celém Zlínském kraji. „Je to, jako by se blížil konec světa. Krásné, ale mám i strach,“ komentovala mrak také Marie (45), která byla akorát u nákupního centra v Malenovicích. 

Nad Uherským Brodem se odehrála úchvatná nebeská podívaná.
Autor: Kuba Plšek

„Byl to oblak Arcus. Čelo oblačnosti bylo narušeno, jak se pohybovalo v nižších výškách a vytvořila se specifická podívaná. Byla patrná turbulence vzduchu. Bouřky byly na Zlínsku doprovázené nárazy větru o rychlosti 45–55 km/h a srážkovými úhrny do 10 mm,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová. „Mrak byl ukázkový. Vypadal jako obří parní válec, kdy v něm vzduch rotuje, točí se. V našich podmínkách rotory nebývají tak často,“ reagoval Petr Škop (57) z Meteorologické stanice v Holešově na Kroměřížsku.

Podobného počasí se pak ve Zlínském kraji dočkají i v příštím měsíci, jak pro server Zlínský.deník.cz poznamenala meteoroložka Dagmar Honsová. Začátek srpna bude totiž podle předpokladů deštivý a plný bouřek. 

Bouřky budou na našem území i v tomto týdnu. Zatímco ve středu a ve čtvrtek by mělo být slunečno, konec týdne přinese frontální oblačnost, která s sebou může přinést právě i bouřky. 

Fotogalerie
38 fotografií