Mnoho teplotních rekordů ale padat nebude – ten z pražského Klementina je pro 21. srpna z roku 1943, tehdy tam naměřili 35 °C. Teplé jihozápadní proudění ukončí studená fronta v sobotu. Pozor! Na ní se budou místy vyskytovat silné bouřky doprovázené nebezpečnými meteorologickými jevy.

Sledujte příchod bouřek na radaru Blesku

Páteční nejvyšší odpolední teploty budou v Čechách kulminovat mezi 30 až 34 °C, na Moravě a ve Slezsku mezi 28 až 32 °C. Nejvyšší teploty naměříme v Polabí, v Praze a na Ústecku. Také v sobotu se před studenou frontou budou nejvyšší odpolední teploty kulminovat až na 33 °C.

Hned počátkem příštího týdne do Česka pronikne chladnější vzduch od severozápadu, který srazí teploty v porovnání s víkendem až o 10 °C. Vysoké teploty budou zatěžovat zejména lidi s termoregulačními obtížemi tj. starší generace, těhotné ženy a malé děti. Zvýšená zátěž vedrem hrozí i kardiakům, astmatikům a cukrovkářům.

Povodňové ohrožení na východě Česka skončilo

Hladiny řek ve Zlínském kraji se vracejí do normálu. Ve středu na několika tocích v regionu platil první stupeň povodňové aktivity, na Vsetínské Bečvě ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku krátkodobě i druhý povodňový stupeň. Dnes ráno už na žádném místě v kraji limit pro některý ze stupňů povodňové aktivity překročen nebyl.

Výrazný vzestup hladiny se ve středu po vydatných deštích týkal nejen horního toku Vsetínské Bečvy, ale také Bystřičky nad stejnojmennou nádrží nebo Rožnovské Bečvy v Rožnově pod Radhoštěm a Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Na všech těchto místech zaznamenali hydrologové dosažení prvního stupně povodňové aktivity. Večer, případně v noci na dnešek, však hladiny opět klesly pod jeho spodní hranici.

Jak se chovat v pátek a v sobotu

Vzhledem k velmi vysokým teplotám doporučujeme zajistit dostatečný přísun tekutin, neoblékat se teple, pokrývku hlavy, zdržovat se ve stínu, snížit fyzickou a psychickou zátěž, sportovní aktivity zařadit na ráno, do jídelníčku zařadit potraviny bohaté na draslík – ten reguluje vodní hospodaření v těle, pravidelně se chladit a větrat v nočních hodinách.

Tropických dnů je i letos v létě dost

Někomu se může zdát, že počasí letošního léta nestojí za nic – nicméně statistika z pražského Klementina to popírá. I přes to, že tabulky teplotních rekordů tam letos nepřepisujeme – od začátku prázdnin tam bylo naměřeno už 12 tropických dnů, což je v porovnání s roky za 20 let vysoké číslo. Např. v roce 2000 jich za celé prázdniny bylo 7, v roce 2005 a 2011 6. Naopak rok 2015 hlásil 30 tropických dnů a 2018 dnů 24.

Fotogalerie
44 fotografií