V souvislosti s přechodem studené fronty očekávají meteorologové přeháňky a bouřky na většině území ČR, silné a velmi silné bouřky podle nich zasáhnou hlavně Moravu a Slezsko. „Vzhledem k výraznému nasycení povodí zejména v oblasti Jeseníků a Beskyd se mohou při vydatnějších srážkách vyskytnout prudké vzestupy hladin zejména menších toků, nelze vyloučit dosažení prvního stupně povodňové aktivity, ojediněle i druhého stupně povodňové aktivity,“ uvedl ČHMÚ.

Sledujte příchod bouřek na radaru Blesku

Varování před rozvodněním toků platí pro Moravskoslezský a části Olomouckého, Zlínského a Pardubického kraje do nedělních 06:00. 

Silné bouřky s vydatným deštěm se prohnaly Vysočinou. V Opatově voda a bahno zaplavily níže položené objekty a silnice. Brtnice ve stejnojmenném městě večer vystoupila na první povodňový stupeň.

Podle výstrahy ČHMÚ hrozí bouřky od sobotního poledne až do noci na neděli především ve východních Čechách, na Vysočině a na severní i jižní Moravě. Bouřky může provázet vítr o rychlosti až 90 kilometrů za hodinu a také krupobití. Místy může za krátkou dobu napršet až 50 milimetrů srážek, tedy 50 litrů vody na metr čtvereční.

Neděle přinese po přechodu studené fronty ochlazení. Bude většinou oblačno, během dne ojediněle přeháňky. Na východě zpočátku zataženo s deštěm, který bude ustávat večer. Nejvyšší teploty vystoupí na 22 až 26 °C. 

„Počátkem a koncem posledního prázdninového týdne bude do Česka proudit chladnější vzduch od severozápadu, který přinese nejvyšší odpolední teploty nejčastěji do 24 °C,“ řekla meteoroložka Dagmar Honsová s tím, že bude i více oblačnosti a srážek. „Uprostřed týdne ale bude přechodně až polojasno a ve středu se teplota zastaví na 30 °C. A poslední prázdninový víkend už zřejmě nakročíme první nohou do podzimního počasí,“ doplnila Honsová.

Fotogalerie
58 fotografií