Během pátečního dne bude počasí u nás pod vlivem teplé fronty. Nejvíce oblačnosti bude hned v ranních a dopoledních hodinách – polojasno až oblačno, na severu ojediněle přeháňky. Postupně bude docházet k ubývání oblačnosti a večer bude převládat i skoro jasno. Po ránu naměříme 15 až 11 °C, na východě 8 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 22 až 26 °C. Vát bude slabý jihozápadní vítr o rychlosti do 15 km/h.

V sobotu budou teploty na koupání, v neděli na svetr

V sobotu, před přechodem vlnící se studené fronty, bude většinou polojasno. Až odpoledne bude od severozápadu docházet k přibývání oblačnosti na oblačno až zataženo, ojediněle s přeháňkami nebo bouřkami. Noční teploty budou klesat na 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 22 až 26 °C, na jižní Moravě bude až 28 °C. Slabý jihozápadní vítr bude zesilovat v bouřkách na čerstvý o rychlosti v nárazech kolem 55 km/h.

Sledujte příchod bouřek na radaru Blesku

V neděli bude už oblačnosti více - oblačno s přeháňkami a ojediněle bouřky. Během dne na severozápadě území bude až polojasno. Noční teploty budou klesat na 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 19 až 23 °C. Vát bude slabý severní vítr o rychlosti do 15 km/h.

Od úterý bude slunečno s letními teplotami

Od úterý bude počasí ve střední Evropě pod vlivem oblasti vysokého tlaku vzduchu. Zpočátku pondělního dne bude ještě oblačno až polojasno, ojediněle očekáváme přeháňky, postupně ale bude docházet k ubývání oblačnosti. Od úterý do konce pracovního týdne bude převládat jasno až polojasno, pouze po ránu se budou ojediněle tvořit mlhy nebo nízká oblačnost. Odpoledne se při přechodně zvětšené oblačnosti mohou ojediněle vyskytnout přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty budou většinou klesat pod 10 °C, nejčastěji se budou pohybovat mezi 10 až 4 °C, odpolední maxima očekáváme ale příjemná – na 21 až 25 °C. 

Babí léto v Česku
Autor: Blesk:TONDA TRAN

Prázdniny v pražském Klementinu byly teplotně nadprůměrné

Zatímco červenec byl v pražském Klementinu s průměrnou teplotou 21,6 °C teplotně normální (normál let 1981-2010 je 20,8 °C), srpen byl s průměrnou teplotou 22,1 °C výrazně teplotně nadnormální v porovnání s normálem, tj. 20,3 °C. Jako celek tak byly prázdniny v pražském Klementinu teplotně nadnormální.

Fotogalerie
45 fotografií