Vysoké teploty Mariánského léta přinese tlaková výše ve spojení s teplým jižním prouděním. Při slunečné obloze se budou nejvyšší odpolední teploty ve střední Evropě zastavovat až na 30 °C, v západní Evropě bude až 34 °C. V porovnání s dlouhodobým normálem to budou teploty vyšší od 6 až 10 °C.

Denní délka slunečního svitu se na území Česka bude od pondělí do středy pohybovat až na hodnotě 11,5 hodiny. Bude jasno až polojasno, pouze po ránu se mohou ojediněle tvořit mlhy nebo nízká oblačnost.

Ranní teploty se budou pohybovat nejčastěji od 16 do 11 °C a v odpoledních maximech naměříme 26 až 31 °C. Teplotní rekord v pražském Klementinu je ohrožen v úterý – 15. září v roce 1947 tam naměřili 30,6 °C. Ve stejném roce 14. září stoupala na Moravě a ve Slezsku teplota až k 35 °C.

Ochlazení o více než 10 °C a hrozba bouřek

Ve čtvrtek přejde přes naše území studená fronta od západu – na té se budou tvořit přeháňky a místy bouřky. Nejvyšší odpolední teploty se zastaví na 20 až 24 °C, na východě bude až 26 °C. Už v pátek ale bude opět oblačnosti málo – jasno až polojasno, jen po ránu místy mlhy. Ranní teploty budou klesat k 7 až 3 °C, ojediněle se budou tvořit přízemní mrazíky. Odpolední teploty vystoupí na 14 až 18 °C.

A slunečný charakter počasí bude pokračovat i o víkendu – jasno až polojasno, rána ale budou zůstávat studená – v minimech naměříme 8 až 3 °C a ojediněle se budou tvořit přízemní mrazíky.

Počasí jako na houpačce

Jak tropické teploty, tak přízemní mrazíky nejsou během září v Česku nic neobvyklého. Vždy jsou spojené s oblastí vysokého tlaku vzduchu, ve které se netvoří oblačnost a změnou směru proudění – teplé jižní přinese tropické teploty, studené severní přízemní mrazíky. Období babího léta má Česko teprve před sebou.

Fotogalerie
18 fotografií