Sněhové i dešťové přeháňky bičují Česko. Sníh už z večera na úterý pokryl hřebeny hor v Beskydech. Bílou pokrývku si tak užívají v Pustevnách a na Lysé hoře. Rtuť teploměru zde klesla na 0,8 °C a na Lysé hoře bylo v úterý ráno minus 2,9 °C.

Počasí už v pondělí komplikovalo dopravu. Řidiči se museli mít na pozoru před ledovkou. Červenohorské sedlo na severu Moravy bylo dokonce uzavřeno poté, co nákladní vozy zablokovaly část silnice.

Lysá hora je pod sněhem.
Autor: Meteokamery

Dnes se situace nejspíše nezmění. „V polohách nad 800 m očekáváme večer až 5 cm nového sněhu, na hřebenech Jeseníků a Krkonoš až 20 cm sněhu,“ informuje meteorolog z Českého hydrometeorologického ústavu, přičemž na středu očekává expert husté sněžení i nadále. „Na hřebenech Krkonoš a Jeseníků může být až 30 cm. Těžký mokrý sníh může lámat stromy,“ upozorňuje. Nejvyšší teploty pak budou kolem 4 až 8 °C, v Čechách až 10 °C, v 1000 m na horách kolem 1 °C.

Povodňová výstraha platí až do soboty

Vedle sněhu Česko potrápí i silné deště. ČHMÚ kvůli lijákům až do soboty uvedlo v platnost výstrahu, přičemž třetí stupeň povodňové aktivity hrozí v Pardubickém kraji a v Mohelnici na Olomoucku.

Příchod deště a sněhu můžete sledovat na radaru Blesku

Na slova meteorologů v úterý večer došlo. Na řece Bečvě v Teplicích na Přerovsku a na říčce Blata v Klopotovicích na Prostějovsku platí první stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost. Řeka Velička ve Strážnici na Hodonínsku dnes kolem 20:30 vystoupala na druhý stupeň povodňové aktivity, který značí pohotovost. Na prvním stupni je Velička ve Velké nad Veličkou. 

Hladiny dvou menších toků na Svitavsku dosáhly nejnižšího povodňového stupně. Ddělost platí na Třebůvce v Mezihoří a Hraničkách a Jevíčce v Chornicích.

Ve středu bude zataženo s deštěm nebo přeháňkami, na horách sněžení. Noční teploty 6 až 2 °C, ojediněle 0 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C. Mírný až čerstvý severozápadní vítr, jak informovala Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová.

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, občas s deštěm nebo přeháňkami, na horách sněžení. Noční teploty 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C. Mírný až čerstvý severozápadní vítr.

Povodňová výstraha platí až do soboty.
Autor: ČHMÚ

Fotogalerie
23 fotografií