Povodňová bdělost 2. stupně nadále platí pro Pardubický kraj (Pardubice), Jihomoravský kraj (Břeclav, Hodonín, Veselí nad Moravou) a Moravskoslezský kraj (Hlučín).

„Vrchol povodňové vlny již prošel korytem řeky po celé její délce, ve všech úsecích toku jsou zaznamenávány poklesy vodních hladin a nepředpokládá se opětovný vzestup,“ míní meteorologové z ČHMÚ.

1. stupeň povodňové bdělosti platí kromě zmiňovaných krajů na Vysočině (Bystřice nad Pernštejnem), v Olomouckém kraji (Olomouc) a Zlínském kraji (Kroměříž, Otrokovice, Uherské Hradiště).

Sledujte radar Blesku

V Moravskoslezském kraji platí druhý stupeň povodňové aktivity již jen na řece Opavě v Děhylově na Opavsku. Na stejném toku v Držkovicích, kde ještě v sobotu večer rovněž platil druhý stupeň, je už první. Nelze ale vyloučit, že tam hladina bude kolísat. ČTK to dnes řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Místo deště na horách sníh

„V noci déšť ustal. Třetí stupeň už nemáme nikde, druhý na jediném místě a první povodňový stupeň nyní na sedmi,“ uvedla Vlčková. Podle ní by ale dnes srážky měly být jen občasné, na horách ve výšce nad 1000 metrů by pak spíše sněžilo. Pondělí by mělo být bez deště.

Vodohospodáři už odpouští přehrady tak, aby se z retenčních prostor snížily jejich hladiny opět na zásobní prostory. Podle Vlčkové lze předpokládat, že se tak bude dít ještě v průběhu týdne.

V Jihomoravském kraji platily dnes ráno už pouze dva druhé povodňové stupně značící pohotovost. Na Moravě v Lanžhotě hladina klesá, setrvalá je na Svratce v Brně-Poříčí.

Pro okolí Břeclavi, Hodonína a Veselí nad Moravou platí až do odvolání povodňové ohrožení. Voda v řekách se může vylévat z břehů do okolní krajiny. Stejná výstraha s nižší mírou ohrožení platí i v okolí Brna a na jih od Brna.

Řeka Morava v neděli v 7:10 byla na 499 centimetrech, kdy druhý povodňový stupeň se v místě vyhlašuje při dosažení 460 centimetrů, třetí při 530 centimetrech. V Lanžhotě přitom mohla Morava stoupnout více, vodohospodáři ale část vody z řeky nad Lanžhotem odpouštěli do lužních lesů obory Soutok.

Úklid po záplavách

Lidé z Brodku u Přerova pokračovali i dnes v úklidu následků nedávných záplav. Část městyse na Přerovsku zaplavila ve středu večer voda z říčky Olešnice, dostala se do desítek domů. Zasažených zůstává 70 nemovitostí, řekl v neděli starosta Roman Zbožínek (Občané pro Brodek).

V sobotu se podle starosty vyvážely kontejnery s naplaveninami a zničenými věcmi z domů, a to na hromadu ke sběrnému dvoru. „Dneska technické služby odvážejí čtrnáctikubíkové kontejnery na skládku, dávají to zpátky. Samozřejmě úklid bude pokračovat i zítra (v pondělí), kdy je objednaná technika, bagr s lžící. Budeme muset hromadu u sběrného dvora vytřídit a začít to vozit na skládku,“ uvedl Zbožínek.

Obyvatelé jsou podle něj snad z nejhoršího venku. „Doufám, že v pondělí nám pustí ze skladu krizového štábu v Přerově další vysoušeče. Nějaké jsme dostali, něco jsme objednali komerčně, ale pořád je zasaženo 70 nemovitostí a vysoušečů máme zhruba 30. Uvidíme, co se nám podaří po neděli sehnat, abychom lidem v nadcházejícím chladném počasí pomohli,“ řekl starosta městyse s 1900 lidmi.

Policie prošetřuje obecné orhožení

Kvůli podezření z obecného ohrožení se však záplavami v Brodku dál zabývá i služba kriminální policie a vyšetřování, uvedla dnes na dotaz ČTK policejní mluvčí Irena Urbánková. Ve čtvrtek totiž policie uvedla, že v souvislosti se zaplavením Brodku u Přerova prověřuje, zda nebyly zanedbány povinnosti vyplývající z provozního řádu stavidla na jezu u mlýna Kaláb na říčce Olešnici.

Při vydatných deštích zůstalo podle policistů ve středu večer stavidlo uzavřené, což způsobilo vystoupení říčky z jejího koryta a následné zatopení okolních polí a některých ulic Brodku u Přerova včetně železničního podjezdu na silnici ve směru na Majetín. „Ve věci nadále probíhá prověřování. Zatím nebyla obviněna žádná konkrétní osoba,“ uvedla Urbánková.

Nepitná voda

Kvůli povodni zůstává až do odvolání nepitná voda z veřejného vodovodu Záhoří, který ji rozvádí do více než dvaceti obcí na Přerovsku a Kroměřížsku. Zásobování obyvatel pitnou vodou je zajištěno z rozmístěných cisteren k obecním úřadům v Soběchlebech, Všechovicích a Opatovicích na Přerovsku. Do dalších obcí rozvážejí pitnou vodu pojízdné cisterny.

Fotogalerie
117 fotografií