V pondělí bude v Česku zataženo až oblačno. Ojediněle, zpočátku v severovýchodní polovině území místy slabý déšť, nad 1000 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší teploty 6 až 10 °C, na západě a jihozápadě kolem 4 °C, uvádí ve své předpovědi Český hydrometeorologický úřad.

„Zpočátku čerstvý jihovýchodní vítr 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na horách na severu až 30 m/s (až 110 km/h), bude během dne dále slábnout,“ dodávají meteorologové.

Jaké je aktuální počasí v Česku? Sledujte radar Blesku

Silný vítr a s tím spojené výpadky proudu trápily zemi po celý víkend. Zhruba 2000 domácností bez proudu evidovala společnost E.ON a 1500 jich evidovala společnost ČEZ Distribuce.

ČEZ podle mluvčí Soni Holingerové v neděli večer opravil všechny poruchy na vedení vysokého napětí, které způsobil předchozí vítr. Dnes mezi druhou a třetí hodinou ránou vznikly ale nové. Aktuálně dispečink ČEZ Distribuce eviduje osm poruch na vedení vysokého napětí a bez elektřiny je 1500 odběrných míst na Benešovsku, na Jablonecku a na Frýdecko-Místecku.

Vichr, který zasáhl republiku během víkendu a v pondělí dopoledne, přitom způsobil klientům pojišťoven stovky škod za desítky milionů korun. Nejčastěji jde o poškození střech.

Vysočina: Náraz auta do stromu na silnici

Hasiči na řadě míst vyráží především právě k popadaným stromům. V Pardubickém kraji za víkend vyjížděli k 265 zásahům, při nichž museli likvidovat následky silného větru. Popadaných stromů bylo téměř 200.

Během víkendu hasiči zabezpečovali také utržené střešní krytiny, spadlé střechy a uvolněné okapy. Zajišťovali rovněž několik vánočních stromů v obcích.

Jeden zraněný byl ale při dopravní nehodě v neděli večer v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku. "Byl to náraz osobního auta do stromu, který byl přes komunikaci," řekla mluvčí hasičů z Vysočiny Petra Musilová.

Lanovka na Sněžce opět stojí

Kvůli silnému větru se ani dnes ráno nerozjela lanovka na Sněžku, může být v provozu do rychlosti větru 60 km/h. Kabinová lanová dráha má dva úseky, z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu a z Růžové hory na Sněžky. Oba úseky byly mimo provoz také v neděli, v sobotu pak horní úsek.

Horská služba v Krkonoších pro dnešek ponechala v platnosti upozornění před silným větrem, nedoporučuje hřebenové túry.

Na Sněžce bylo dnes ráno okolo minus jednoho stupně pod nulou, pocitovou teplotu ale silný vítr srazil až na minus 11. Podle webu České poštovny dnes ráno dosahoval vítr na nejvyšší české hoře v nárazech rychlosti přes 144 km/h.

V úterý až 10°C, pak se začne ochlazovat

V úterý bude v ČR polojasno až oblačno, zejména na Moravě místy, jinde ojediněle zataženo nízkou oblačností a ojediněle mrholení. Ojediněle se vyskytnou mlhy, zpočátku v jihozápadní polovině Čech i mrznoucí.

Nejvyšší denní teploty budou stejné, jako dnes - tedy 6 až 10 °C, na západě Čech a na Českomoravské vrchovině kolem 4 °C.

Ve středu bude zataženo až oblačno. Místy, později od jihozápadu na většině území déšť nebo přeháňky. V polohách nad 1000 m, na jihozápadě nad 700 m a večer na západě a severozápadě nad 400 m srážky sněhové. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, při slabším větru ojediněle až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C, v jihozápadní polovině kolem 3 °C.

Ranní mrazíky i sníh ve vyšších polohách

Ve čtvrtek bude taktéž zataženo až oblačno, na většině území občasný déšť nebo přeháňky. V polohách nad 700 m, v západní polovině Čech postupně místy nad 400 m, srážky sněhové. Noční teploty +3 až -1 °C, ojediněle tvorba náledí. Denní teploty 1 až 5 °C.

Na pátek meteorologové hlásí zataženo až oblačno. Ojediněle slabý déšť nebo přeháňky, nad 600 m srážky sněhové. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C, ojediněle tvorba náledí. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C, na jihovýchodě až 6 °C.

Video
Video se připravuje ...

Redaktorce České televize "ukradla" Sabina deštník Reprofoto ČT

Fotogalerie
74 fotografií