Letošní Štědrý den bude ale zřejmě chladnější než ten loňský. V ranních minimech budou teploty klesat pod bod mrazu - zpravidla neklesnou pod -5 °C, v odpoledních maximech se budou zřejmě nejčastěji pohybovat mezi 1 až 6 °C.

Loni přitom nejvyšší odpolední teploty stoupaly až na 8 °C. Bílo ale bylo alespoň v horských oblastech. Poslední ledový Štědrý den, tj. den s teplotou v nížinách pod bodem mrazu, jsme na území Česka naměřili v roce 2007. Naopak poslední teplotní rekordy jsme přepisovali v letech 2007 - v Albrechticích bylo 11,2 °C; 2013 - v Bohumíně 13,2 °C; 2015 - v Táboře 11,3 °C.

Počasí až do Vánoc bude hodně proměnlivé

Do konce tohoto týdne bude počasí ve znamení nebezpečných zimních meteorologických jevů na silnicích - od středních, přechodně od vyšších poloh se budou vyskytovat srážky sněhové, kdy se přechodně může tvořit slabá sněhová pokrývka, po ránu pozor na tvorbu náledí, při ojedinělých mrznoucích srážkách pozor i na ledovku.

Sledujte příchod sněhu na radaru Blesku

Po ránu a dopoledne se mohou držet mrznoucí mlhy. Ve střehu tak musí být zejména řidiči. Po pondělním přechodu slabé teplé fronty se obnoví inverzní charakter počasí. Od jihozápadu bude do střední Evropy proudit teplejší vzduch ve vyšších vrstvách atmosféry. Inverzní charakter počasí snad poslední adventní víkend částečně naruší frontální systémy, nicméně na Vánoce by se měl obnovit.

Začátek prosince přinesl sníh i do Prahy (10. 12. 2020).
Autor: Blesk:David Malik

Štědrodenní extrémy počasí

Počasí na Štědrý den může být hodně proměnlivé, což dokazuje i pohled do historie. Na 24. prosince byla u nás nejvyšší teplota naměřena v roce 1958 na stanici Lučina - 14,5 °C. Z pražského Klementina je teplotní rekord 12,9 °C z roku 1977.

Nejnižší teplota na Štědrý den byla naměřena na Horské Kvildě, a to -31,5 °C v roce 2001. Na první svátek vánoční byla nejvyšší teplota naměřena až na 17,5 °C v Hrádku v roce 1983. Nejvyšší sněhová pokrývka na Štědrý den byla naměřena v Krkonoších v roce 1974, tj. 215 cm. Pravděpodobnost výskytu sněhové pokrývky na Vánoce o výšce alespoň 5 cm v nížinách je jen 10 až 20 %, pokud bychom je posunuli na 24. ledna, roste pravděpodobnost k 80 %.

Atmosféra je velmi dynamická. Přestože výstupy numerických modelů se neustále zpřesňují, předpověď počasí se ještě může změnit.

Fotogalerie
32 fotografií