Na Štědrý den bude přes Česko přecházet studená fronta – očekáváme zataženo až oblačno, občas déšť nebo přeháňky, během odpoledne na horách, večer postupně od středních poloh sněžení. Na přechodu studené fronty se mohou ojediněle vyskytnout zimní i bouřky. Ty jsou v Česku poměrně raritou a vyskytují se nejčastěji na přechodu studených front. Její záznam je například z 3. února 2019, za zmínku stojí i bouřka z 22. prosince 2018. Nejedná se však o jev, se kterým se můžeme setkat jen v posledních letech.

Sledujte meteorologický radar Blesku

V kronikách najdeme, že např. v roce 1517, 28. ledna se vyskytla zimní bouřka, doprovázená i krupobitím a silným větrem. Ranní teploty budou na Štědrý den klesat na 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 až 10 °C, během dne se ale začne od západu ochlazovat. Foukat bude mírný až čerstvý jihozápadní až západní vítr, místy s nárazy kolem 55 km/h.

Během svátků napadne na horách až 10 cm sněhu

První svátek vánoční přinese citelné ochlazení a konečně i sněžení. Během svátků by mohlo na horách napadnout až 10 cm sněhu. Bude oblačno až zataženo, místy se sněhovými přeháňkami. Ranní teploty budou klesat na 2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na -1 až 3 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Na druhý svátek vánoční bude počasí ovlivňovat výběžek vyššího tlaku vzduchu, takže oblačnosti bude přechodně méně - oblačno až polojasno, pouze ojediněle sněhové přeháňky. A přituhne - ranní teploty budou klesat na -2 až -6 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat jen kolem nuly - mezi -2 až 2 °C. Foukat bude mírný západní až severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Také neděle bude psát podobný scénář – bude oblačno až polojasno, jen ojediněle sněhové přeháňky. Ranní teploty budou klesat k -4 až -8 °C, na horách na sněhové pokrývce i pod -10 °C. Nejvyšší denní teploty se zastaví na -2 až 2 °C. Foukat bude mírný jihozápadní až západní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Sníh bude střídat déšť

Poslední dny letošního roku budou pod vlivem tlakové níže se středem nad Velkou Británií, takže oblačnosti i srážek bude opět přibývat, ale teploty půjdou pozvolna nahoru a sněžit už bude pouze od vyšších poloh. Od pondělí do středy bude většinou oblačno, místy déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh srážky sněhové. Ranní teploty budou klesat na -2 až -6 °C, postupně k 1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 1 až 5 °C, přechodně k 7 °C.

Fotogalerie
113 fotografií