Nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví do vedení. Problémy hlásily ráno hlavně kraje Pardubický, Olomoucký, Jihomoravský, Zlínský a Vysočina, později také Moravskoslezský kraj.

Společnost E.ON měla kolem 16:00 na vedení vysokého napětí 11 poruch, po poledni to byl dvojnásobek. V Jihomoravském kraji zůstává bez elektřiny téměř 470 domácností, zejména na Blanensku a Brněnsku. Ve Zlínském kraji nemá proud 490 odběrných míst na Kroměřížsku, Uherskohradišťsku a Zlínsku. Na Vysočině bylo bez dodávek asi 350 míst, hlavně na Jihlavsku a Žďársku.

ČEZ měl kolem 16:00 bez energie 300 domácností na Havlíčkobrodsku, stejné množství na Frýdecko-Místecku a dalších zhruba 150 na Vsetínsku. „Potom máme jednotlivé poruchy s jednotkami odběratelů v dalších krajích,“ dodala Holingerová. Na vedení vysokého napětí ČEZ kolem 16 00 evidoval deset poruch.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Poruchové čety jsou podle mluvčí ČEZ v terénu od neděle. „Nejhorší situace nastala v noci na dnešek, kdy ve čtyři hodiny ráno jsme evidovali tři desítky poruch na vedení vysokého napětí a bez elektřiny bylo na 12.000 odběrných míst,“ podotkla.

Na Sněžce měl vichr v nárazech rychlost 145 km/h

Silný vítr fouká v Česku od neděle. Podle meteorologů dosáhl nejvyšší náraz rychlosti kolem 145 kilometrů za hodinu na Sněžce, vítr foukal také v Jeseníkách, Beskydech nebo na Českomoravské vrchovině. Dnes vítr nadále silně vál na severních horách a na Českomoravské vrchovině, místy se mohlo přidat slabé sněžení. Po vánočním ochlazení leží na horách mezi pěti a 15 centimetry sněhu.

„Za posledních 24 hodin byly nejsilnější nárazy větru naměřeny na vrcholcích Krkonoš (Sněžka 145 km/h), Beskyd (Lysá hora 120 km/h) a Jeseníků (Šerák 125 km/h). Na 115 km/h se síla větru zastavila na Svratouchu. Větrno bylo i na Českomoravské vrchovině – Přibyslav hlásila nárazy větru až na 100 km/h. Během pondělního dopoledne vítr v Krkonoších a Jeseníkách výrazně slábl, v Beskydech se jeho nárazy i nadále zastavovaly až na 120 km/h. Větrno zůstává i v nižších polohách na východě území, kde se nárazy větru pohybují od 55 do 90 km/h,“ uvedla pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová.

„Čerstvý až silný vítr přináší výrazný tlakový gradient (rozdíl tlaku vzduchu) mezi hlubokou tlakovou níží nad Velkou Británií a tlakovou výší nad Evropou severovýchodní. Mírně bude vítr slábnout během noci na úterý – to se jeho rychlost zastaví nejčastěji do 70 km/h, ve vyšších polohách do 90 km/h a na vrcholcích hor do 120 km/h. Další slábnutí větru očekáváme během úterního dopoledne – jeho nárazy se budou pohybovat do 40 km/h, na horách do 70 km/h. Pondělí je tak největrnějším dnem z celého týdne. Od středy bude foukat pouze slabý vítr o rychlosti do 15 km/h,“ pokračuje Honsová.

S větrem i sněhové přeháňky

„Silný vítr bude střídat od středních poloh v Čechách sněhová nadílka – kdy během noci na úterý může na okluzní frontě napadnout od 1 do 5 cm, na vrcholcích hor 10 až 20 cm sněhu.  Sníh bude během úterního dopoledne rychle odtávat,“ podotýká Honsová.

Vysočina: Popadané stromy, problémy v dopravě

Na Vysočině mají za sebou hasiči jen od půlnoci okolo 150 výjezdů, a to především k popadaným stromům, další stále přibývají. Kde všude přesně zasahovali, najdete zde.

Hasiči odstraňovali nejčastěji stromy a větve ze silnic. Nejvíc výjezdů měli na Havlíčkobrodsku a Žďársku, uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Na několika místech narazila do spadlých stromů auta, při těchto nehodách podle mluvčí nebyli zraněni lidé.

Na Vysočině jsou kvůli popadaným stromům zavřené některé silnice. Dva neprůjezdné úseky jsou na silnici II/353 mezi Žďárem nad Sázavou a Jihlavou. Projet se nedá ani mezi Českou Bělou a Chotěboří, mezi Humpolcem a Krasoňovem a Českým Herálcem a Vortovou. ČTK to v pondělí sdělila mluvčí krajské policie Dana Čírtková.

Uzavřené byly v noci na dnešek úseky silnice II/353 od sjezdu z dálnice D1 na 119. kilometru k Rytířsku a mezi obcemi Zhoř a Stáj. Neprůjezdné jsou také silnice II. třídy mezi Českou Bělou a Chotěboří na Havlíčkobrodsku a Humpolcem a Krasoňovem na Pelhřimovsku. Zavřená je rovněž komunikace III. třídy z Českého Herálce na Žďársku do Vortové na Pardubicku. Zprůjezdněné budou ráno po zlepšení povětrnostních podmínek, uvedla mluvčí policie.

Krušná noc i na Pardubicku

Hasiči v Pardubickém kraji se po celou noc nezastavili, uvádí HZS Pardubického kraje a připomíná varování meteorologů o vysokém stupni nebezpečí v souvislosti s velmi silným větrem. „V Chrudimsku a Svitavsku to opravdu pěkně fučelo. Od platnosti výstrahy, tedy od nedělní 13. hodiny do pondělní 7. hodiny ranní, hasiči zasahovali u 131 událostí,“ dodali.

Jednalo se zejména o popadané stromy a větve (110 zásahů) na komunikacích, dráty vysokého napětí i chaty. Počet stromů ale nemůže být přesný, protože na některých místech se nejednalo pouze o jeden spadlý strom, ale třeba i o pět, šest stromů, sdělili.

Padaly i telefonní sloupy

„Odstraňovali jsme ale i dva spadlé telefonní sloupy na osobní automobil v Holetíně. Utržené plechy nebo lepenky ze střech bylo zapotřebí odstranit a provizorně střechu opravit - například v Dolním Újezdu a Chlumu-Hlinsku,“ uvádí pardubičtí hasiči a ptají se: „Zkoušeli jste někdy hasit plameny, když silně fouká? Moc to nejde.“

Silný vítr jim totiž komplikoval hašení ranního požáru seníku v Kamenci na Holicku. S plameny bojovaly čtyři jednotky hasičů - profesionální z Holic, dobrovolné z Holic, Ostřetína a Dolní Rovně. Statistika ukazuje na 75 výjezdů kvůli silnému větru v okrese Chrudim, 32 v okrese Svitavy a 23 v okrese Ústí nad Orlicí.

Hasiči v Pardubickém kraji se po celou noc nezastavili. Není divu, vždyť v našem kraji meteorologové vydali varování na...

Zveřejnil(a) HZS Pardubického kraje dne Neděle 27. prosince 2020

Výstraha meteorologů před silným větrem platí od nedělního odpoledne do pondělních 20:00. Před větrem s nárazy přes 85 kilometrů v hodině varovali hlavně na Havlíčkobrodsku a Žďársku.

Uvízly i autobusy

Silný vítr zaměstnává i hasiče na severu Olomouckého kraje. Od nedělního odpoledne do pondělního rána již mají na kontě pět desítek výjezdů. Odstraňují především stromy popadané na komunikace i dráty elektrického vedení.

Na Zlatohorsku spadl strom na projíždějící auto a na silnici kvůli popadaným stromům uvízly i dva autobusy. Výstraha kvůli silnému větru pro Šumpersko a Jesenicko stále platí, uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

🌬 🚌 Dvěma linkovým autobusům s cestujícími jsme prořezávali v neděli vpodvečer cestu mezi spadenými stromy. Zůstaly...

Zveřejnil(a) HZS Olomouckého kraje dne Neděle 27. prosince 2020

Kvůli odstraňování následků silného větru je stále uzavřena silnice mezi Horním Údolím a Rejvízem.

Na silnici kvůli popadaným stromům uvízly i dva linkové autobusy, v jednom případě zajistili náhradní dopravu hasiči. V úseku mezi Dolním Údolím a Zlatými Horami spadl v neděli vpodvečer na projíždějící octavii smrk. „Zraněnou spolujezdkyni převezli kvůli nebezpečné situaci na místě k sanitnímu vozu policisté,“ uvedla Vybíhalová. Vítr působil škody i na budovách, odnášel plechy, způsobil škody na zaparkovaných vozech i drátech elektrického vedení.

Lanovka na Sněžku nejede

Horská služba Krkonoše vydala výstrahu před silným větrem, na hřebenech hor může dosahovat v nárazech rychlosti přes 100 km/h. Kvůli silnému větru se dnes opět nerozjel horní úsek lanovky na Sněžku. Spodní úsek zůstal v provozu. Uvedli to zástupci horské služby a lanové dráhy. Mimo provoz byl horní úsek i o víkendu. Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 km/h. Upozornění před silným větrem vydala horská služba pro celé Krkonoše.

„Předpokládáme, že horní úsek nepojede kvůli silnému větru ještě asi dva dny. Lyžařské areály tak opět musely uzavřít. Netýká se to ale městských systémů a lanovek, které jsou v provozu v létě, takže my, pokud to počasí dovolí, jedeme,“ řekl dnes ČTK náčelník lanové dráhy Jiří Martinec.

Lanovka na Sněžku tvoří dva úseky, dolní z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu a horní z Růžové hory na Sněžku. Když je horní úsek mimo provoz, mohou se lidé z Růžové hory na Sněžku vydat pěšky, trasa měří 2,5 kilometru. Provoz lanovky závisí na počasí, aktuální informace jsou na webu. V provozu je v pondělí od 08:00 do 18:00.

Podle sdělení polské horské služby dosahoval dnes ráno vítr na Sněžce v nárazech rychlosti až 108 km/h, teplota byla okolo minus sedmi stupňů.

Do konce roku mráz i sníh

V úterý má být oblačno až polojasno, na východě přechodně až zataženo. V polohách nad 600 m a na západě ve všech polohách může sněžit. V noci bude až -4 °C, přes den maximálně 6 °C. Vítr bude už mírnější, čerstvý ale stále na východě. Sníh lze čekat i ve středu zejména na západě země.

Ojedinělé sněhové přeháňky hlásí Český hydrometeorologický ústav na čtvrteční Silvestr. V noci může být až -8 °C, přes den maximálně 4 °C. Vítr bude slabý. V pátek už by mělo sněžit jen ojediněle na východě. V noci bude nadále zima - teploty klesnou k -7 °C, při zmenšené oblačnosti až k -10 °C.

Video
Video se připravuje ...

Bolid prolétl nad Prahou 19. listopadu 2020 ráno. Katedra fyziky atmosféry MFF UK

Fotogalerie
82 fotografií