„Horší je situace na Českokrumlovsku a Jindřichohradecku. Na severu kraje je to zatím příznivější, ale postupně se to vyrovná,“ uvedla dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Soňa Abrahámová. Silničáři v kraji vyrazili podle ní do terénu kolem 4:30. Všechny vozovky jsou sjízdné, ale řidiči musí počítat s tím, že někde leží sníh a někde může povrch namrzat.

Policisté již evidují nárůst počtu nehod. Během dopoledne jich řešili zhruba čtyři desítky. „Zaznamenali jsme asi šest lehkých zranění. Občas dopravu omezil uvízlý kamion, ale vždy se podařilo rychle úsek opět zprovoznit,“ řekl ČTK jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Rozbředlý sníh pokrývá také silnice ve vyšších polohách Jesenicka a Šumperska. Opatrnost je na místě například na silnici vedoucí přes Červenohorské sedlo. V nižších polohách těchto okresů jsou hlavní silniční tahy po chemickém ošetření holé a mokré.

Méně důležité silnice ve středních a vyšších polohách Jesenicka a Šumperka pokrývá vrstva ujetého sněhu s inertním posypem. Správci silnic upozornili, že místy se tvoří mlha. Na Olomoucku, Prostějovsku a Přerovsku byly silnice dnes ráno zpravidla holé a mokré.

Sypači na Vysočině v pohotovosti

Deset dopravních nehod se do nynějška odehrálo na Vysočině, kde od rána sněží. Zranil se při nich jeden člověk. ČTK to řekla mluvčí policie Dana Čírtková. Na silnici 112 u Rácova na Jihlavsku se střetla dvě nákladní auta, zranil se řidič jednoho z nich. Problémy se sjízdností měli řidiči i na dalších silnicích.

Asi největší problém se sjízdností byl podle Čírtková na silnici 38 u Želetavy na Třebíčsku, kde se vytvořila kolona kamionů. „Teď už je to průjezdné,“ řekla ČTK Čírtková po 10:00. Uvízlá nákladní auta blokovala i silnice mezi Větrným Jeníkovem a Kalhovem, mezi Červenou Řečicí a Pelhřimovem nebo u Vyskytné nad Jihlavou.

Na Vysočině kvůli sněhu došlo k několika dopravním nehodám (6.1.2021)
Autor: HZS Vysočina

Po ránu vyjeli silničáři asi s 50 sypači, hlavně se solí. Nejprve na Třebíčsku a Jihlavsku. Jak sněžení od jihovýchodu postupovalo, bylo nutné vyjet i v dalších třech okresech. Podle Jiřího Hejnáka z krajské správy a údržby silnic nyní jezdí sypače na všech 114 okruzích. Někde vyjely i radlice, hlavně na Třebíčsku, jinde to nízká vrstva sněhu neumožnila.

V Brně se chumelí

Některé úseky silnic a dálnic v Jihomoravském kraji jsou kvůli sněžení a nižší dohlednosti sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Také do brněnských ulic vyjely všechny posypové vozy. Vyplývá to z informací silničářů a provozního ředitele Brněnských komunikací Jana Klištince.

Sněhové přeháňky jsou na D1 mezi 141. až 188. kilometrem, místy je mlha. S deštěm se sněhem a nižší dohledností musí řidiči zase počítat na D2 mezi 11 až 61 kilometrem. Sněhové přeháňky a mlhavo jsou na D46 mezi nultým až 33. kilometrem. Na Blanensku je na silnicích nižších tříd snížená dohlednost kvůli dešťovým přeháňkám. Na některých silnicích na Znojemsku může ležet rozbředlý sníh.

Na Liberecku museli zavřít silnici

Rovněž ve vyšších polohách Rychnovska hrozí námraza a náledí. Řidiči by měli být opatrní při jízdě do Orlických hor a Krkonoš, kde na cestách leží ujetá vrstva sněhu, která je místy zledovatělá. Pro Rychnovsko na dnešek platí výstraha před sněžením, místy by tam do čtvrtečního rána mohlo napadnout pět až deset centimetrů sněhu, uvedli silničáři a meteorologové v Královéhradeckém kraji.

V Krkonoších nadále platí první stupeň lavinového nebezpečí. Jde o nejnižší stupeň z pětibodové škály. Na hřebenech hor leží asi 35 centimetrů sněhu.

Silničáři dnes ráno uzavřeli pro nákladní vozidla nad šest tun s výjimkou autobusů silnici třetí třídy přes Oldřichovské sedlo z Mníšku do Raspenavy na Liberecku. Důvodem je zledovatělý povrch silnice po předchozím sněžení a obava ze zablokování jedné ze dvou přístupových cest do Frýdlantského výběžku. Ostatní silnice v Libereckém kraji jsou sjízdné. ČTK to dnes sdělil Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje.

Silnice na Vsetínsku, především ve vyšších polohách, mohou dnes ráno místy namrzat, případně se na nich může tvořit náledí. Silnice v ostatních částech Zlínského kraje, tedy na Kroměřížsku, Zlínsku a Uherskohradišťsku, jsou většinou holé a vlhké.

Sněžit bude do čtvrtka

Meteorologové v úterý varovali, že na jihovýchodě Čech a severozápadě Moravy a Slezska bude dnes sněžit. Do čtvrtečního rána by tam místy mohlo napadnout až deset centimetrů mokrého sněhu, který může zkomplikovat dopravu nebo způsobit výpadky proudu.

Fotogalerie
34 fotografií