Výstraha meteorologů platí pro celou Českou republiku od dnešních 17:00 do pátečních 10:00. „V důsledku poklesu teplot pod bod mrazu se bude večer tvořit náledí nebo zmrazky z natátého sněhu,“ uvádějí meteorologové. Náledí a zmrazky mohou podle nich přetrvávat a opakovaně se tvořit i v dalších dnech.

Kvůli náledí bude hrozit zvýšené riziko úrazů v důsledku uklouznutí. Při pohybu venku je proto třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by podle meteorologů měli omezit vycházení. Problémy, včetně zvýšené nehodovosti, může náledí způsobit také motoristům. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně.

Kromě jižní Moravy jsou potíže s dodávkami energie také v jižních Čechách a na Vysočině, kde je podle energetiků bez proudu celkem 1200 odběratelů.

„Vlivem hustého a vytrvalého sněžení ze středy na čtvrtek evidujeme na našem distribučním území 12 poruch na vedení vysokého napětí. V naprosté většině tyhle poruchy způsobily pády stromů, které nevydržely zátěž mokrého sněhu, do vedení,“ uvedl mluvčí společnosti eg.d, jež je součástí E.ON, Roman Šperňák. Upozornil, že i když na odstranění poruch společnost pracuje, přes den jich kvůli sněhu může přibývat.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Pády přetížených stromů ve středu večer a v noci na čtvrtek řešili i jihomoravští hasiči. Od 20:00 do dnešních 7:00 vyjížděli sedmadvacetkrát, v naprosté většině šlo právě o spadlé stromy na silnice. „Všechny události se obešly bez zranění, nejvíce problémů bylo na Brněnsku a na Blanensku,“ řekl ČTK mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Sníh na silnicích v Beskydech

Řidiči v Moravskoslezském kraji by dnes měli být opatrní. Sjízdnost může ovlivňovat sněžení a kvůli přeháňkám tak může být snížená viditelnost. Na silnicích nižších tříd na Bruntálsku leží podle silničářů zbytky sněhu po pluhování, na silnicích první třídy rozbředlý sníh. Na Opavsku může sjízdnost rovněž komplikovat rozbředlý a místy i nový sníh ve vrstvě do dvou centimetrů. Na ujetou vrstvu sněhu upozorňují silničáři také v Beskydech.

Stejně tak ve středních Čechách v noci na dnešek sněžilo, na silnicích leží zbytky sněhu. Cestáři silnice ošetřili a ráno je ještě místy projíždějí s radlicemi, řekla ČTK pracovnice dispečinku krajských cestářů.

Silničáři ve středních Čechách mají střediska v Kladně, Benešově, Kutné Hoře a Mnichově Hradišti na Mladoboleslavsku. Podle dispečerky bylo nejvíc techniky v noci nasazeno na Kutnohorsku, Benešovsku a Kladensku. Naopak v okolí Mnichova Hradiště byla situace klidnější.

Šumpersko hlásí husté sněžení

Silnice v Karlovarském kraji jsou dnes většinou sjízdné se zvýšenou opatrností. Vozovky jsou mokré po chemickém ošetření. Do 8:00 nebyly v kraji hlášeny žádné vážné dopravní nehody.

Na silnicích v Krušných horách u Božího Daru je ujetá vrstva sněhu, může se tam objevit i námraza. Povrch dálnice D6 je mokrý po chemickém ošetření, podle webu silničářů je dálnice sjízdná se zvýšenou opatrností. Na Chebsku jsou sněhové přeháňky, silničáři upozorňují na sníženou dohlednost.

Silnice v Olomouckém kraji pokrývá rozbředlý sníh, místy stále hustě sněží. Zvýšená opatrnost je nutná nejen v horských oblastech regionu, ale i v nižších částech kraje, i tam jsou silničáři v pohotovosti. Na Přerovsku se sníh mísí s deštěm.

Na Jesenicku pokrývá rozbředlý sníh hlavní tahy i silnice druhých a třetích tříd. Na vozovkách udržovaných inertním posypem leží nový sníh a ujetá vrstva krytá posypem, obezřetnost je tak nutná na všech typech silnic. Na Šumpersku hlásí správci cest husté sněžení na všech úsecích, viditelnost místy snižuje mlha. 

S plným příchodem zimy musejí motoristé počítat i ve vyšších polohách Olomoucka, především v okolí Šternberku. Na silnicích tam leží zbytky rozbředlého sněhu nebo sněhová kaše, na inertních cestách leží nesouvislá vrstva nového sněhu či sněhové kaše, uvádí ŘSD. Rozbředlý sníh pokrývá také řadu silnic na Prostějovsku. 

Zlepšení na jihu Čech

Na většině silnic v Pardubickém kraji zůstává ležet sníh. Většinou je po solení rozbředlý, místy uježděný. Někde se také tvoří ledovka, všechny cesty jsou ale dnes ráno s opatrností sjízdné.

Se sněhem musejí řidiči počítat hlavně ve výše položených oblastech. Uježděná sněhová vrstva pokrývá vozovky v okolí Žamberka, Lanškrouna Ústí nad Orlicí a v Železných horách. Ledovka se vyskytuje například mezi Českou Třebovou a Skuhrovem nebo u Dolní Dobrouče na Orlickoústecku.

Vozovky na jihu Čech jsou všude sjízdné s opatrností. V noci na ně napadla čerstvá vrstva sněhu, kterou však stačili silničáři většinou odstranit. ČTK to dnes ráno řekl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Martin Šulista.

„Vozovky by měly být ve výrazně lepším stavu než ve středu. Stačili jsme je prosolit, navíc teď už tolik nesněží,“ uvedl. Dodal, že silničáři měli celou noc v terénu veškerou techniku.

Vsetínsko s čerstvou pokrývkou

 V Královéhradeckém kraji v noci na dnešek napadlo několik centimetrů sněhu. Na řadě silnic včetně dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové ráno ležel rozbředlý sníh. Opatrní by měli být řidiči hlavně na Rychnovsku, uvedli silničáři a meteorologové v Královéhradeckém kraji.

V Krkonoších na nesolených silnicích leží ujetá vrstva sněhu, která může být i zledovatělá. Čerstvá vrstva sněhu pokryla i silnice v Orlických horách.

Silnice na Vsetínsku, především ve vyšších polohách, pokrývá po nočním sněžení vrstva nového sněhu. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Vozovky v ostatních částech Zlínského kraje, tedy na Kroměřížsku, Zlínsku a Uherskohradišťsku, jsou většinou holé a mokré. 

Silnice v Jihomoravském kraji jsou většinou mokré po chemickém ošetření a silničáři řidiče vybízejí ke zvýšené opatrnosti. Silné středeční sněžení sice v noci na dnešek ustalo, bylo ale větrno a například v Brně musely znovu vyjet všechny posypové vozy. 

„V noci došlo ke zhoršení povětrnostních podmínek na celém území města Brna, proto jsme dnes v 1:55 přistoupili k plošnému nasazení všech našich 21 posypových vozů. Tento výjezd byl ukončen v 5:30,“ uvedl provozní ředitel Brněnských komunikací Jan Klištinec. Dodal, že vozy v noci chemicky ošetřily 755 kilometrů silnic, 220 jich očistily pluhy a spotřebovaly 139 tun posypu.

Stromy pořád padají

V noci v Libereckém kraji připadlo do dnešního rána několik centimetrů sněhu. Rozbředlý sníh leží i na silnicích prvních tříd v horských oblastech Jablonecka a Semilska. Opatrní by měli být motoristé i na čtyřproudé silnici 35 z Liberce na Turnov, silničáři varují před možnou námrazou.

Pro nákladní vozidla nad šest tun s výjimkou autobusů je nadále uzavřená silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo z Mníšku do Raspenavy na Liberecku. Zákaz pro ně platí od středečního rána. Důvodem je zledovatělý povrch silnice po předchozím sněžení a obava ze zablokování jedné ze dvou přístupových cest do Frýdlantského výběžku. 

Po nočním sněžení leží na silnicích Vysočiny nová vrstva sněhu. Krajská správa a údržba silnic má v terénu sypače na všech 114 okruzích. Na solených úsecích je sníh rozbředlý. Silnice jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností, stále někde sněží. Podle mluvčí hasičů Petry Musilové zaměstnávají hasiče od středečního večera stromy popadané přes silnice.

„Padají pořád, ale hasiči to zvládají odklízet,“ řekl před 6:30 dispečer krajských silničářů Roman Hubený. Noční teploty na Vysočině podle něho klesly k minus třem stupňům Celsia.

Fotogalerie
41 fotografií