V pátek bude oblačno až zataženo, místy stále musíme počítat se sněhovými přeháňkami. V jižní polovině území bude během dne až polojasno. Po ránu pozor místy na mrznoucí mlhy, náledí a zmrazky. Ranní teploty budou klesat k -4 až -8 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na -3 až 1 °C. Teplota v 1000 m na horách se bude pohybovat kolem -5 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

O víkendu bude sněžit zejména na horách

Máme před sebou převážně tzv. ledový víkend, tj. nejvyšší odpolední teploty nebudou stoupat nad bod mrazu. Pozor na omrzliny, a to zejména v ranních a dopoledních hodinách. Na silnicích mohou komplikace způsobit zmrazky. V sobotu bude polojasno až oblačno, jen na severu území v horských oblastech až zataženo a tam ojediněle sněhové přeháňky. Ranní teploty budou nízko – jen mezi -4 až -8 °C, ojediněle naměříme až -10 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na -3 až 1 °C. Vát bude slabý severní vítr o rychlosti do 15 km/h.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V neděli bude oblačno až polojasno, zejména na horách se budou ojediněle tvořit sněhové přeháňky. Ranní teploty opět nízko – jen mezi -6 až -10 °C. Nejvyšší denní teploty budou zůstávat pod bodem mrazu – jen mezi -4 až 0 °C. Foukat bude mírný severní vítr o rychlosti do 20 km/h.

K mrazům se od úterý přidá sněžení

A zimní charakter počasí bude pokračovat i nadále – zatímco v pondělí bude převládat polojasno až oblačno a sněhové přeháňky pouze ojediněle, od úterý bude přibývat oblačnosti se sněžením, v nejnižších nadmořských výškách to mohou být přechodně i srážky smíšené, tj. deště se sněhem. Nejnižší ranní teploty budou v pondělí a v úterý klesat až k -12 °C, postupně na -2 až -7 °C. Nejvyšší denní teploty v pondělí nevystoupí nad nulu, tj. budou se pohybovat od -4 do 0 °C, od úterý nejčastěji teploměry ukáží -3 až 2 °C.

Led na přírodních nádržích nebude ještě bezpečný

I přes to, že víkend přinese převážně celodenní mrazy, led na přírodních nádržích nestačí bezpečně zamrznout. Výška bezpečného ledu pro pěší se pohybuje na 10 cm a více, pro bruslení je ideální šířka ledu alespoň 15 cm. Na šířku ledu 10 cm je potřeba 20 degreedays, tedy 20 „stupňodnů“, jedná se o součet záporných průměrných denních teplot. Při zamrzání přírodních nádrží záleží z meteorologického hlediska nejen na průměrné denní teplotě, ale také na rychlosti větru – lépe led zamrzá při čerstvém než slabém větru nebo na sněhové pokrývce. Pod tou led zamrzá pomaleji.

Více o výpočtu degreedays na instagramu @Dagmar.Honsova.

Fotogalerie
53 fotografií