Nadcházejících 14 dní lze podle meteorologů očekávat spíše chladnější počasí. „Týdenní průměry nejnižších nočních teplot předpokládáme kolem minus sedmi stupňů Celsia, týdenní průměry nejvyšších denních teplot kolem minus jednoho stupně Celsia,“ uvedli. Od 25. ledna by pak průměr nejnižších nočních teplot měl být zhruba minus čtyři stupně, průměr nejvyšších denních teplot pak plus dva stupně.

Sledujte příchod srážek na radaru Blesku

Dlouhodobá průměrná teplota v ČR v období od 11. ledna do 7. února je minus 1,5 stupně. Nejchladněji bylo v roce 1963, kdy průměr spadl na minus 10,8 stupně. Naopak v roce 2007 se vyšplhal na plus 3,4 stupně, což je dosud nejvíce.„Srážkově by první týden předpovědi (11. 1.-17. 1.) měl být nadprůměrný, další tři týdny předpovědi průměrné,“ dodal ČHMÚ. Dlouhodobý průměrný úhrn srážek ve sledovaném období je 34 milimetrů.

Do Česka konečně dorazil sníh.
Autor: Blesk:Daniel Černovský

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Fotogalerie
34 fotografií