V sobotu před studenou frontou ještě teploty vystoupí k 8 °C, poté sem pronikne studený vzduch od severu, který přinese během odpoledne strmý pád teplot a v neděli ráno se při zmenšené oblačnosti teploty zastaví až na -10 °C.  Podle meteorologů napadne i v noci na sobotu hlavně v severní části České republiky až deset centimetrů mokrého sněhu. V pátek sněžilo nebo pršelo po celé republice.

Dopravu zkomplikoval sníh zejména v Královéhradeckém, Libereckém, Ústeckém, Karlovarském, Pardubickém a Moravskoslezském kraji. V hradeckém kraji policie od dnešního poledne zaznamenala 36 dopravních nehod, obešly se ale bez vážnějších následků. „Nehody se staly hlavně na vedlejších silnicích, řada aut skončila v příkopě,“ řekla ČTK mluvčí policie Iva Kormošová. V některých stoupáních, například u Nové Paky či u Náchoda, na čas na kluzké silnici uvázly kamiony.

Dopravu kamiony zablokovaly také v Ústeckém kraji v obcích Korozluky a Patokryje na Mostecku, další nákladní auto uvízlo na ledovce u Peruce na Lounsku. Ve stejném okrese v obci Cítoliby autobus bez cestujících narazil do zdi, další autobus se převrátil na Chomutovsku. Kamiony zůstaly kvůli sněhu stát v některých stoupáních také v Libereckém a Karlovarském kraji.

Vrstva rozbředlého sněhu zůstávala odpoledne v Libereckém kraji i na hlavních tazích. Osmnáctikilometrový úsek silnice z Tanvaldu na Harrachov se v posledních letech pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. Pro kamiony nad šest tun je kvůli sněhu stále uzavřená také silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice.

V Pardubickém kraji je sjízdný pouze se sněhovými řetězy úsek silnice první třídy z Jablonného nad Orlicí přes Suchý vrch do Červené Vody. V Moravskoslezském kraji platí v Beskydech mezi obcemi Ostravice a Bílá na jednom z hlavních tahů na Slovensko zákaz vjezdu pro nákladní vozy těžší 12 tun. U obce Světlá Hora na Bruntálsku havaroval autobus do příkopu, nehoda se ale obešla bez zranění.

V Karlovarském kraji bylo kolem 18:00 bez elektřiny zhruba 2500 domácností, ještě kolem 14:00 proud nemělo víc než 4000 míst. Výpadky způsobují větve a stromy zlomené vahou mokrého sněhu, které padají na dráty vedení. Energetici dodávky postupně obnovují, vznikají ale nové poruchy, řekla ČTK regionální mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Těžký sníh způsobil v kraji výpadky elektřiny už ve čtvrtek v podvečer.

Sledujte meteorologický radar Blesku

O víkendu hrozí v celém Česku tvorba náledí a zmrazků. V pátek bude hlavně na severu a východě republiky padat mokrý sníh a v sobotu se ochladí. Kvůli tání sněhu a očekávaným srážkám dnes a v sobotu mohou dosáhnout prvního stupně povodňové pohotovosti hladiny v povodí Dyje. Stoupnout mohou také toky odvodňující Novohradské hory, Šumavu a Český les.

Varování před rozvodněnými toky i náledím

Výstraha před náledím platí pro celé Česko postupně od sobotních 09:00 do nedělních 09:00. Podle meteorologů by si měli dát pozor řidiči i chodci. Starší lidé nebo obecně ti, kteří mají problémy s pohybem, by podle ČHMÚ měli raději omezit vycházení.

V pátek a v sobotu mohou srážky způsobit také zvýšení hladin řek na nejnižší povodňový stupeň. Podle ČHMÚ se zvednutí hladin toků očekává v oblasti kolem Dačic na Jindřichohradecku, Moravských Budějovic na Třebíčsku, Telče na Jihlavsku a na Znojemsku.

Sněžení neustane ani v sobotu

Sobota bude ve znamení přechodu studené fronty, ochlazování a večer tvorby náledí. Bude zataženo, místy déšť, ojediněle i mrznoucí, nad 800 m, na severu nad 400 m sněžení, během odpoledne se bude hranice sněžení snižovat. Večer budou srážky ustávat. Ranní teploty budou klesat na 4 až 0 °C, na severovýchodě až ke -3 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 4 až 8 °C, na severovýchodě na 1 °C. Během odpoledne očekáváme od severu ochlazování. Mírný západní vítr se bude během dne měnit na severovýchodní.

Zpočátku neděle bude převládat velká oblačnost s občasným sněžením nebo sněhovými přeháňkami, postupně bude oblačnosti ubývat a sněžení se bude vyskytovat pouze ojediněle. Výrazně se ochladí - ranní teploty budou klesat na -2 až -6 °C, ojediněle při zmenšené oblačnosti až na -10 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi -2 až 2 °C. Foukat bude mírný severovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Únor odstartuje až -12 °C, poté se oteplí

Studené severní proudění nás bude provázet také zpočátku února. V pondělí bude po ránu teplota klesat až ke -12 °C, a také nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat jen kolem nuly. Čeká nás i další sněžení. V úterý už ranní mrazy mírně poleví – v minimech to budou teploty do -8 °C a v odpoledních maximech teploty nad bodem mrazu – mezi 1 až 5 °C. Další nárůst teplot přinese středa – to k nám začne proudit teplejší vzduch od západu až jihozápadu. Vypadá to, že ani v ranních minimech nebudou teploty klesat pod bod mrazu a v odpoledních maximech budou teploty stoupat až k 10 °C.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Máme chladnější počasí díky utlumené letecké dopravě? Odhalila to meteoroložka Honsová Blesk

Fotogalerie
35 fotografií