Česko má za sebou mrazivou noc, kdy teploty klesly hluboko pod nulu. Český hydrometeorologický úřad dokonce vydal varování, že při malé oblačnosti poklesnou teploty až na -12 °C.

V pondělí však výběžek vyššího tlaku vzduchu zeslábne a od západu počasí u nás začne ovlivňovat okluzní fronta.

Zatímco ještě v úterý se nejvyšší odpolední teploty budou pohybovat maximálně kolem tří stupňů, ve středu už naměříme osm nad nulou a ve čtvrtek ještě o dva stupně víc. Noční teploty se budou pohybovat kolem bodu mrazu. A sníh bude rychle roztávat.

Aktuální situaci můžete sledovat na radaru Blesku.

V pondělí bude podle ČHMÚ oblačno až polojasno, místy zataženo. Čeká nás místy občasné sněžení přecházející v polohách pod 500 m v déšť se sněhem nebo i déšť, ojediněle mrznoucí. Nejvyšší denní teploty se budou udržovat mezi 0 a 4 °C, na severu a severovýchodě očekáváme kolem -1 °C.

Na úterý předpovídá ČHMÚ zataženo až oblačno, místy déšť, v severovýchodní polovině území srážky (většinou sněhové). Později odpoledne a večer budou od jihozápadu srážky četnější, převážně dešťové, na severu a severovýchodě sněhové, později smíšené.

Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 0 a -4 °C, na severu a severovýchodě dosáhnou až -8 °C, během noci se bude oteplovat. Denní teploty vystoupají na 2 až 6 °C, v Čechách místy až na 8 °C.

Ve středu až 12 °C

Ve středu bude zataženo až oblačno, je očekáván občasný déšť, na severu a severovýchodě budou zpočátku i srážky smíšené nebo mrznoucí. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 6 a 2 °C, na severu Čech a na Moravě očekáváme 0 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 8 až 12 °C, na severu a severovýchodě se ustálí kolem 7 °C.

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, na většině území očekáváme občas déšť, na horách na severu i srážky sněhové. Během dne dojde ke slábnutí srážek. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 6 a 2 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 7 až 11 °C, na severu se místy ustálí na 5 °C.

V pátek bude také zataženo až oblačno, na většině území se vyskytne občas déšť, na horách a koncem období od severu i v nižších polohách občas sněžení. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi +4 a -1 °C, postupně 0 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 3 až 8 °C, postupně klesnou na -2 až +3 °C.

Video
Video se připravuje ...

Češi na horách: Davy lidí vyrazily do okolí Kvildy na Šumavě. Běžkaři i pěší turisté. Blesk - Martina Neckářová

Fotogalerie
66 fotografií