Na Vysočině padal v noci na dnešek déšť se sněhem, který k ránu na silnicích zmrzl. Vozovky jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, řekl v pondělí ráno dispečer krajské správy a údržby Roman Hubený. Jezdilo okolo 90 sypačů.

Teploty v kraji k ránu klesly až k minus čtyřem stupňům Celsia. „Voda, která napadla v první půlce noci, pak zmrzla,“ uvedl dispečer. Sněhové nebo smíšené přeháňky mohou být na Vysočině podle meteorologů místy i odpoledne, večer budou srážky ustávat.

V Libereckem kraji, podobně jako v dalších, i v noci na pondělí mrzlo, teploty k ránu klesly k -5 °C a v mrazové kotlině Jizerka v Jizerských horách dokonce pod -10 °C. Na silnici 10 z Jablonce nad Nisou do Harrachova je rozbředlý sníh a na vozovkách nižších tříd v Jizerských horách a západní části Krkonoš je zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Přes den pod 400 metry nad mořem budou srážky smíšené nebo dešťové.

Také na mokrých silnicích ve Zlínském kraji se v pondělí ráno místy vytvořily náledí a ledovka, při jízdě je namístě opatrnost. Lokálně se objevují také sněhové přeháňky.

Sledujte radar Blesku

Již sobotní nejvyšší odpolední teploty byly nejnižší z celého března a zůstávaly místy pod bodem mrazu. V noci na neděli padaly minimální teplotní rekordy. Nejnižší teploty jsme naměřili na Šumavě a klesaly i pod -20 °C - Kvilda-Perla -24,6 °C a Březník -23,4 °C. Studené severní proudění se bude počátkem nového pracovního týdne měnit na severozápadní a postupně slábnout. Teploty tak půjdou citelně nahoru.

Mrazivá rána po celý týden

I přes to musíme počítat s mrazivými rány ještě celý pracovní týden - rtuť teploměru už ale nebude, zpravidla v nižších polohách, klesat pod -5 °C. To o víkendu v maximech naměříme až 17 °C. Také první výhledy počasí na Velikonoce vypadají slibně.

Díky oteplení se také hranice sněžení během týdne bude zvyšovat a postupně bude sněžit pouze v nejvyšších horských partiích, o víkendu budou srážky ustávat úplně, i horské oblasti čeká obleva. Za poslední týden v Jizerských horách, v Krkonoších a na Šumavě připadlo i přes 30 centimetrů sněhu a místy leží přes metr sněhu - nejvyšší sněhovou pokrývku hlásí Labská bouda, a to 183 centimetrů. Až do středy bude převládat velká oblačnost a slabé srážky, po ránu se může tvořit náledí.

V pondělí bude zataženo až oblačno, místy sněhové přeháňky, v nížinách i déšť se sněhem nebo déšť. Jen přechodně během dne bude polojasno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 3 až 7 °C.

V úterý bude zataženo až oblačno, ojediněle dešťové přeháňky, od vyšších poloh převážně sněhové. Ranní teploty budou klesat na většině území pod bod mrazu - na 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 5 až 9 °C.

Ve středu bude oblačno až zataženo, jen ojediněle přeháňky, na horách sněhové. Po ránu se budou místy tvořit mlhy. A teploty půjdou nahoru - ranní mezi 2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C.

Od čtvrtka se můžeme těšit na sluneční paprsky

Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno. Po ránu mlhy. Ranní teploty klesnou na 2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí přes desítku - na 10 až 14 °C. V pátek bude polojasno až oblačno, místy přeháňky, na vrcholcích hor sněhové. Po ránu mlhy. Ranní teploty se zastaví na 3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty porostou na 11 až 15 °C.

V sobotu bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Po ránu mlhy. Ranní teploty klesnou na 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty budou příjemné - mezi 12 až 16 °C. V neděli bude polojasno až oblačno. Po ránu mlhy. Ranní teploty relativně vysoko - mezi 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty nebudou mít chybu - zastaví se mezi 13 až 17 °C.

Velikonoce jako svátky jara

Numerické modely nastřelují první prognózy počasí na Velikonoce. A vypadá to, že se můžeme těšit na svátky jara s teplotami až na 15 °C. Naši pocitovou teplotu ale bude snižovat čerstvý vítr. V porovnání s teplotami na Štědrý den, kdy teploty stoupaly až k 11 °C, to ale zase takový rozdíl nebude. Potřebovat budeme i pláštěnky. Vůbec nejvyšší teplota vzduchu během Velikonoc byla naměřena 23. dubna roku 1968 v Praze, teplota tehdy vystoupila na 30,9 °C, naopak ta nejnižší byla naměřena na Jizerce v roce 2012, tam klesla rtuť teploměru 8. dubna k -20,5 °C.

Pokud bychom statisticky ověřovali, zda platí přímá úměra mezi vyššími průměrnými teplotami na Velikonoce a pozdějším datem v kalendáři, potom vychází, že pokud připadnou Velikonoce na období po 10. dubnu, tato úměra platí. Jinak ale může být počasí velmi proměnlivé.

Fotogalerie
23 fotografií