„Vlnící se studená fronta přinesla za posledních 24 hodin srážky na celé území Česka – hranice sněžení se rychle měnila podle nadmořské výšky – od 500 m nad mořem to bylo většinou sněžení, v nižších polohách déšť se sněhem nebo déšť, během noci na úterý naopak hranice sněžení klesala,“ řekla Blesk Zprávám Honsová.

Nejvyšší srážkové úhrny hlásí východ území – tam spadlo až 15 mm, v Beskydech na Lysé hoře napadlo 15 cm sněhu. Po ránu hlásí sněžení zejména Českomoravská vrchovina, během dne se budou srážky přesouvat na východ území – v nižších polohách budou i dešťové. „V Beskydech očekáváme do večera další trvalé sněžení – napadne 5 až 10 cm sněhu. S občasným sněžením nebo sněhovými přeháňkami, v nižších polohách i smíšenými nebo dešťovými, na východě území i trvalejšími, musíme počítat nejméně do pátečního dne,“ doplnila Honsová.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V úterý po ránu teploty pod bod mrazu místy klesají zejména na Karlovarsku, Liberecku a Královéhradecku – ojediněle se tak může tvořit náledí. „Místy mrazivé noci nás také budou provázet až do pátku – stále musíme počítat místy s náledím nebo zmrazky na silnicích,“ řekla meteoroložka.

 Pondělní přechod studené fronty přinesl výrazné ochlazení, teplotní rozdíly mezi západem a východem území a sněžení. Např. v 15 hodin bylo v Liberci 0,2 °C (nedělní maxima 15,3 °C) a v Prostějově 16,8 °C. Studený a vlhký vzduch od severu do konce pracovního týdne nepustí odpolední teploty zpravidla přes 8 °C. Výraznější nárůst teplot vzduchu nepřinese ani víkend.

Fotogalerie
46 fotografií