Hladina Dyje překonala hranici prvního stupně dnes po 14:30, když vystoupala na 156 centimetrů. Minimum pro první stupeň je 153 centimetrů. Hladina se postupně zvyšovala od čtvrtku. Ve čtvrtek se hladina prudce zvedla na Jevišovce, kde v pátek dokonce vystoupala na druhý povodňový stupeň. V noci na sobotu ale klesla do prvního stupně, ve kterém se drží i nyní.

První povodňový stupeň, bdělost, měla v 7:00 Želivka v Nesměřicích na Kutnohorsku, Blanice v Louňovicích pod Blaníkem na Benešovsku, Kocába ve Štěchovicích, Berounka ve Zbečně na Rakovnicku a Vltava v Praze-Chuchli.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

„Během sobotního dopoledne kulminovala nad 1. SPA hladina dolní Berounky i dolní Sázavy. Hladina dolní Vltavy kulminovala nad 1. SPA v Praze-Chuchli při 556 metrech krychlových za sekundu. Na dolním Labi byl v noci ze soboty na neděli překročen 1. SPA v Děčíně, v Ústí nad Labem kulminovala hladina těsně pod úrovní 1. SPA,“ uvedl ČHMÚ.

Kvůli zvýšené hladině Vltavy dopoledne zasedal pražský krizový štáb. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) se situace zklidňuje. „Zítra by mělo dojít ke zrušení opatření - otevření náplavek i vrat Čertovky. Situaci nadále sledujeme,“ napsal na twitter.

Od pondělního rána proto bude hrozit vzestup hladin řek a potoků na druhý povodňový stupeň na většině území Moravskoslezského a Zlínského kraje, stejně jako na východě Jihomoravského a Olomouckého kraje. Krátkodobě nelze podle meteorologů vyloučit ani dosažení třetího, tedy nejvyššího stupně povodňové aktivity. Voda v některých řekách se tak může vylévat do okolní krajiny.

Varování meteorologů před následky pondělního vydatného deště bude platit také pro většinu Olomouckého kraje a okresy na východě Pardubického kraje. Některé toky v těchto oblastech mohou vystoupat na první povodňový stupeň.

Vydatný déšť v uplynulých dnech způsobil vzestup hladin na první, místy i druhý povodňový stupeň na jihovýchodě Čech, ve středních Čechách a na severu Moravy se Slezskem. Dnes kolem 13:00 platil první stupeň už jen na šesti místech v Praze a středních Čechách.

Video
Video se připravuje ...

Prudké lijáky v Šilheřovicích na Opavsku po sobě zanechaly spoušť. Markéta Machallová

Fotogalerie
54 fotografií