Na Vysočině v Náměstí nad Oslavou spadlo 56,5 mm, v Moravských Budějovicích 37 mm a ve Velké Bíteši 33 mm. Z Jihomoravského kraje nejvyšší srážkové úhrny hlásí stanice Bukovinka na Blansku 53 mm. Také v Brně spadlo dalších 20 mm (od pondělí celkem už 45 mm srážek). V reakci na přívalové deště dosáhla 1. SPA říčka Malá Haná na stanici VD Opatovice.

Počasí u nás i nadále ovlivňuje frontální rozhraní – na něm se budou místy opět silné bouřky tvořit během noci na čtvrtek – doprovázené budou srážkovými úhrny až kolem 45 mm, nárazy větru o rychlosti 70 km/h a krupobitím. Další silné bouřky přinese i noc ze čtvrtka na pátek. Postupně budou bouřky přecházet k severovýchodu až východu a v pátek ráno zeslábnou.

Kvůli intenzivním srážkám se v jihozápadní polovině Čech mohou hladiny zejména menších toků rychle a výrazně zvednout. „Zejména v povodí Otavy, Mže, Střely, Rakovnického potoka, Lomnice a Skalice mohou vodní toky během zítřejšího (čtvrtečního) dopoledne překročit limity pro první povodňový stupeň. V povodí Radbuzy, Úhlavy, Úslavy, Klabavy a Litavky i druhý stupeň. Hladiny nejvíce zasažených menších toků mohou při kulminaci dosáhnout přechodně i stavu ohrožení,“ doplnili meteorologové. Od bouřek si odpočineme až v neděli. 

Bouřky a déšť v Česku můžete sledovat na radaru Blesku

Hasiči vyjížděli k více než dvaceti případům

Hasiči v Jihomoravském kraji zaznamenali dnes ráno a během dopoledne kvůli bouřkám kolem 30 výjezdů. Převážně čerpali vodu na Vyškovsku a na Brněnsku. ČTK to řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Někde museli odstraňovat i popadané stromy. Kraj se potýkal s bouřkami i v pondělí a úterý. Kvůli tomu byly problémy s dodávkou elektřiny.

Celkem 21 událostí kvůli bouřkám evidovali ráno, další zhruba desítka přibyla během dopoledne. „Situace se už uklidňuje,“ uvedl Mikoška kolem 13:00.

Hodinu poté se v brněnském Mariánském údolí vylil tamní menší tok Říčka, zaplavil restauraci. Událost měli hasiči nahlášenou krátce po 14:00. „Šlo o lokální záplavu, voda zaplavila restauraci asi do výšky deset až 15 centimetrů. V tuto chvíli (kolem 16:40) sledujeme tok, na místě máme osm jednotek, máme připravené pytle s pískem, které jsme zatím nepoužili. Vytvořené máme protipovodňové hlídky, sledujeme stoupání hladiny především na dvou rybnících. Čistíme vpustě, aby voda mohla odtékat,“ uvedl Mikoška.

Deště zasáhly jižní Moravu v pondělí a úterý. Téměř 5000 odběratelů v kraji mělo problémy s elektřinou. Deště nejvíce postihly Hodonínsko. V Dolních Bojanovicích zasáhla voda dvě třetiny obce. Zaplavila sklepy a kroupy poničily také několik střech a rozbíjely střešní okna. Starostka obce Eva Rajchmanová nic podobného nepamatuje. Obec dnes navštíví jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Klienti pojišťoven nahlásili po bouřkách, které přešly Českem v pondělí a v noci na úterý, téměř tisíc škod za celkem desítky milionů korun. Nejčastěji jde o poškozené střechy a různé přístřešky, ale i o vytopené garáže nebo domy. Nejvíce případů je právě z jižní Moravy. Vyplývá to z dnešních vyjádření největších pojišťoven na dotaz ČTK.

Fotogalerie
38 fotografií