První silné bouřky se začaly formovat v úterý odpoledne, objevily se na severu Čech a na severu Moravy. Objevily se na i Opavsku, kde padaly velké kroupy. Silný bouřkový pás dorazil kolem 20:00, přecházel od jihozápadu.

Derecho v Česku a vydatné srážky

„Během úterního večera postoupil od jihozápadu na naše rozsáhlý bouřkový systém, tzv. derecho, který přinesl silný vítr s nárazy o rychlosti 70 až 100 km/h,“ uvedla pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová. „Derecho vzniká při výrazném střihu větru a nestabilným prostředí, v Česku se vyskytne tak jednou nebo dvakrát do roka, rozsáhlejší škody přineslo derecho na severovýchodě Čech v srpnu 2017,“ vysvětlila.

„Srážkové úhrny se ojediněle zastavily i přes 50 mm, vůbec nejvyšší srážkové úhrny byly naměřeny na stanici Stráž nad Ohří (u Ostrova na Karlovarsku) 83 mm, dále v Katusicích (Mladoboleslavsko) 58 mm a v Kounově (Rakovnicko) 50 mm. Vzhledem k vydatným srážkám docházelo k vzestupům hladin řek a potoků – např. Botič v Jesenici-Kocanda dosáhla 2. SPA,“ dodala Dagmar Hosnová. Do konce týdne už by měly být bouřky ojedinělé a už ne tak silné.

Místy se po republice objevily i kroupy, nebyly však tak velké jako minulý týden.

Jih Moravy: Hlavně popadané stromy

Velké štěstí ovšem měli na jihovýchodní Moravě. Zatímco na řadě míst Česka v úterý večer a v noci na středu vydatně pršelo, místům nejvíce postiženým tornádem se tentokrát srážky vyhnuly, uvedla meteoroložka Honsová.

Mapa srážek v Česku (údaje k 30. 6. 2021)
Autor: ČHMÚ

Hasiči na jihu Moravy kvůli nočním bouřkám a silnému větru zasahovali u 101 událostí, nejčastěji na Blanensku. Šlo především o popadané stromy.

Starostka Mikulčic Marta Otáhalová Blesku řekla, že si v souvislosti s úterními bouřkami a silným větrem oddechli, že se nic závažnějšího nestalo.

Noční bouřky strhly 70 plachet ze střech v místech jižní Moravy zasažených tornádem, řekl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Přes den se vše opraví, větší škody nejsou.  

Sledujte počasí v Česku na radaru Blesku 

Bouřky a déšť zvedly hladiny několika toků na povodňové stupně. Na druhý stupeň ze tří, tedy povodňovou pohotovost, se dostala Klabava na Plzeňsku. Na třech dalších místech v Plzeňském kraji, Praze a Jesenici u Prahy byly toky podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) kolem 22:30 na nejnižším, prvním stupni, což je povodňová bdělost. Před 23:00 už zase hladiny na některých místech začaly postupně klesat.

Silný vítr, který bouři provázel, kácel stromy na elektrické vedení. Energetici evidovali v kraji dvě desítky poruch na vedení vysokého napětí a další poruchy na nízkém napětí.  Nejvíce poruch hlásí okresy Plzeň - jih a Plzeň - sever, Klatovy, Domažlice a Rokycany. „Naše týmy jsou v terénu, pracují na odstraňování poruch,“ uvedla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Obec Hrušky ráno po šokující katastrofě: Místní popsali 2,5 minuty zkázy, kterou zaznamenal dron Obec Hrušky ničivé tornádo takřka srovnalo se zemí.
Jih Čech bez vlaků

Kvůli následkům noční bouřky nejezdí na jihu Čech na řadě míst vlaky. Důvodem je poničené trakční vedení nebo popadané stromy na trati. Hasiči kvůli bouřce měli od středečního večera v kraji více než sto událostí, které souvisely právě s bouřkou. V tiskové zprávě o tom informovala jejich mluvčí Vendula Matějů.

Největší nápor byl na hasiče od středečních 20:00 do 21:00, kdy museli zasahovat šedesátkrát. „Od 23:00 do dnešních 4:30 vyjeli k dalším 40 událostem. Vždy se jednalo odstraňování popadaných stromů,“ uvedla Matějů.

Bouřka způsobila poruchy také na elektrickém vedení. Bez proudu zůstává na jihu Čech 37.000 domácností. „Poruchy byly v noci po celém kraji, ale aktuálně je nejvíce omezené území v jihovýchodních částech okresů České Budějovice, Český Krumlov a jihozápadní část okresu Jindřichův Hradec,“ uvedl mluvčí společnosti E.ON Roman Šperňák.

Popadané stromy způsobily omezení železniční dopravy na trati Blatná - Nepomuk, Rybní - Lipno nad Vltavou nebo Písek - Zdice. Vítr pak poničil trakční vedení na úseku mezi Zliví a Číčenicemi, Českými Budějovicemi a Horním Dvořištěm nebo Veselím nad Lužnicí a Jindřichovým Hradcem. Provozovatel linek se snaží zajistit dopravu pomocí autobusů. Výluky na tratích by měly dnes skončit.

Kvůli silné bouřce například v úterý večer předčasně skončil koncert skupiny Chinaski v českobudějovickém letním kině.

Bouřkové mraky v Praze. (29.6.2021)
Autor: Blesk: David Malík

„Tady smršť. Naproti v paneláku dělají střechu a ulítla. Měla jsem opravdu strach,“ svěřila se Blesku jedna z pražských čtenářek.

Středočeský kraj: Blesk zapálil stodolu, hasiči měli 283 výjezdů

Středočeští hasiči zasahovali kvůli bouřkám a dešti od úterních 18:00 do dnešních 5:30 u 283 událostí. V Načeradci na Benešovsku zapálil blesk stodolu, vznikla škoda 1,5 milionu korun. Všechny události se obešly bez zranění. Nejpostiženější bylo Příbramsko, řekl ČTK mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel.

Mezi úterní 21:00 a 22:00 byla každých 37 sekund nahlášena hasičům na tísňovou linku nová událost. Nejčastěji šlo o popadané stromy. „Nárůst po půlnoci už nebyla zdaleka tak dramatický jako po 21:00,“ řekl Gabriel. Dnes ráno hasiči zasahají u 18 případů, většinou jde opět o popadané stromy.

V Řísnici, která je součástí Načeradce, zapálil blesk stodolu. Hasičům se podařilo uchránit rodinný dům za tři miliony korun, zachránili zhruba 30 kuřat. S požárem bojovalo šest jednotek hasičů.

Bouřky a silný vítr způsobily problémy také na železnici. Vlaky dnes ráno nejezdí například na trati Písek - Zdice. Mezi stanicemi Strančice - Říčany jezdí vlaky po jedné koleji kvůli poruše trakčního vedení.

V Praze hasiči do středečního rána zasahovali u 40 případů. „Jednalo se hlavně o popadané stromy, na několika místech voda zatopila sklepy domů,“ řekl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Situace byla nejhorší po 22. hodině, uklidnila se před 23. hodinou - v tomto rozmezí hasiči evidují více než 30 případů. Během rána ještě zasahují profesionální jednotky pražských hasičů u dohlášených případů popadaných stromů. 

Vysočina: Přes 200 výjezdů hasičů a neprůjezdná D1 

Hasiči na Vysočině měli od úterního večera kvůli počasí přes 200 výjezdů, hlavně kvůli odstraňování popadaných stromů. Bouřky omezily i železniční dopravu, vlaky kvůli poruše vedení nejezdí na několika úsecích na Jihlavsku a Havlíčkobrodsku. Popadané stromy v noci zastavily i provoz na dálnici D1. Vyplývá to z informací na webu hasičů, Českých drah a z vyjádření mluvčí policie Dany Čírtkové.

Hasiči nejčastěji zasahovali na Žďársku, do dnešní 6:00 tam museli vyjíždět k více než 60 událostem, nejméně zásahů evidují na Třebíčsku. Na Žďársku museli vedle odklízení stromů zasahovat také na zajištění spadlého elektrického vedení v Novém Městě na Moravě. V Jihlavě zase zachraňovali uvolněnou střechu nad ubytovnou ve Znojemské ulici.

Kvůli poruše na zabezpečovacím zařízení nebo poruše trakčního vedení nejezdí vlaky mezi stanicemi Pohled a Přibyslav, mezi Havlíčkovým Brodem a Kostelcem u Jihlavy a z Kostelce do Telče. Podle Správy železnic jsou důvodem také popadané stromy.

Popadané stromy zastavily provoz na dálnici D1 na Vysočině mezi 128. a 129. kilometrem mezi exity 134 Měřín na Žďársku a 119 Velký Beranov na Jihlavsku na více než dvě hodiny. Plně obnoven byl krátce po půlnoci. 

Energetici z firmy ČEZ zaznamenali na Vysočině zatím okolo deseti poruch na vysokém napětí, výpadky elektřiny jsou v okolí Havlíčkova Brodu i Chotěboře. Uvedla to mluvčí společnosti Šárka Lapáčková Beránková.

Liberecko: Blesk zasáhl dům a pět lidí skončilo v nemocnici

Při bouřce v noci na dnešek blesk zasáhl dům v Liberci - Starém Harcově. Pět lidí, z toho tři děti, převezli záchranáři do nemocnice v Liberci k dalšímu vyšetření. Nadýchali se škodlivin. ČTK o tom dnes informovali mluvčí hasičů a záchranné služby.

„Nebylo to nic vážného, všichni měli lehké potíže. Převezeni byli do Krajské nemocnice Liberec k dalšímu vyšetření, protože se samozřejmě musí udělat odběry,“ uvedl krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev.

Větší škody by neměly být ani na domě. „Blesk poškodil elektroinstalaci a zapálil nějaké noviny,“ uvedl krajský mluvčí hasičů Jakub Sucharda.

Bouře Liberecký kraj zasáhla podle Suchardy jen okrajově. Hasiči měli od půlnoci 12 výjezdů k popadaným stromům, zejména na Semilsku a Českolipsku. Mluvčí ČEZ Soňa Holingerová uvedla, že v kraji energetici opravovali jen jednotlivé poruchy. Z meteorologických stanic v kraji v noci nejvíce srážek zaznamenala Souš v Jizerských horách, napršelo tam bezmála 40 milimetrů.

Zlínsko: Hasiči čerpali vodu ze sklepů a odstraňovali popadané stromy

Hasiči po nočních bouřkách ve Zlínském kraji odstraňovali popadané stromy na silnice a železnici, zaměstnalo je také čerpání vody. Na likvidaci následků bouřky se podílely profesionální i dobrovolné jednotky. Nikdo není zraněný, uvedl  ráno v tiskové zprávě mluvčí krajských hasičů Roman Žemlička.

V souvislosti s nočním počasím zaznamenali hasiči v regionu zhruba 20 výjezdů, přičemž k odstranění větví a stromů blokujících silnice a železniční tratě vyjížděli osmnáctkrát. „Výjezd k čerpání vody byl ve dvou případech. Jeden výjezd, původně hlášený jako zatékání vody střechou, byl označen jako planý poplach, protože se jednalo o spor nájemce a vlastníka domu,“ uvedl mluvčí.

První hlášení o odstranění stromů přes komunikaci mezi Lhotou u Zlína a Malenovicemi, které jsou místní částí Zlína, přijali hasiči podle Žemličky v úterý nedlouho před 23:00. Naopak poslední hlášení související s bouřkami, a to týkající se čerpání vody ze sklepů v Zubří na Vsetínsku, přijali hasiči dnes krátce před 05:00. Nejvíce výjezdů měli v kraji na Vsetínsku, nejméně na Uherskohradišťsku.

Olomoucko: Problémy v dopravě hlavně kvůli stromům

Hasiči v Olomouckém kraji zasahovali kvůli bouřkám v 90 případech, popadané stromy přerušily dopravu na hlavním železničním koridoru i dalších tratích. Vítr a pády stromů mají za následek několik poškozených aut, na některých místech museli hasiči čerpat vodu nebo čistit toky, sdělil dnes ČTK mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Lidé podle něj stále volají s žádostí o technickou pomoc, situace by se však měla uklidňovat.

Hasiči po bouřkách odstraňovali hlavně popadané stromy či větší větve na komunikace, budovy, na elektrické vedení či dráty vysokého napětí. V několika případech popadaly i na železniční tratě. „To také způsobilo zastavení dopravy, přesněji několika rychlíků s cestujícími na hlavním koridoru na Prahu u obce Zvole na Šumpersku. Hasiči zde odstraňovali několik spadlých stromů či velkých větví a doprava zde byla po delší čas zcela zastavena v obou směrech,“ uvedl mluvčí hasičů.

V Pardubicích u Labe v noci spadl strom na projíždějícího cyklistu. Padající strom cyklistu zranil. Na místě zasahovali zdravotníci ze zdravotnické záchranné služby a jednotka hasičů z Pardubic. 

Z 90 % událostí se jednalo zejména o pády stromů na komunikace, garáž, chatu, nebo dráty elektrického vedení. Dále hasiči likvidovali spadlé celé sloupy elektrického vedení.

Královéhradecký kraj: Boj o pacienta na plicní ventilaci

Bouřka se silným větrem v noci na dnešek v Královéhradeckém kraji lámala stromy. Hasiči měli v kraji od úterních 22:00 do dnešního rána 132 výjezdů. Především odstraňovali stromy popadané na silnice nebo do elektrického vedení. Při bouřkách nebyl nikdo zraněn. Nejvíce hasiči zasahovali na Rychnovsku, Hradecku a Náchodsku, řekla dnes ČTK mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Kvůli výpadku elektrického proudu hasiči vezli do Nového Města nad Metují elektrocentrálu pro pacienta napojeného na plicní ventilaci. „Centrála bude na místě až do doby, než bude dodávka elektrického proudu spolehlivě obnovena,“ řekla mluvčí. Ve Smiřicích na Hradecku hasiči doplňovali vodu na chlazení agregátu v drůbežárně.

V Týništi nad Orlicí v části Petrovičky na Rychnovsku řidič osobního auta narazil do spadlého stromu. Náraz se naštěstí stal v malé rychlosti, při nehodě nebyl nikdo zraněn. V Hradci Králové v Kampelíkově ulici spadl strom na zaparkovaná auta. Elektrické vedení spadlé stromy strhly u Nového Bydžova a v okolí Hradce Králové.

Problémy na železnici

Bouře zastavily provoz asi na třech desítkách převážně regionálních železničních tratí. „Aktuálně je zastaven provoz na dvacítce tratí, především z důvodu nepříznivého počasí, pádu stromů do kolejiště, výpadku napájení trakčního vedení či poruch traťového či staničního zabezpečovacího zařízení,“ popsala situaci krátce před 22:00 mluvčí Správy železnic Kateřina Šubová. 

Později se objevovaly problémy i na dalších úsecích. Po 23:30 byl podle údajů na webu Správy železnic provoz omezen asi na třicítce tratí.

Omezení se dotkla podle informací na webu Českých drah především regionálních spojů. Spojení ale bylo přerušeno například i na trati mezi Domažlicemi a německým městem Furth im Wald. Několika rychlíků se pak dotkla omezení na tratích Sokolov - Kynšperk nad Ohří v Karlovarském kraji, Zliv – Číčenice a Kamenný Újezd u Českých Budějovic – Horní Dvořiště v Jihočeském kraji, Benešov u Prahy - České Budějovice na spojení středních a jižních Čech nebo Čerčany – Benešov u Prahy ve Středočeském kraji.

Tropy se zatím nevrátí

Ve středu bude oblačno, zejména zpočátku dne místy déšť, přeháňky a velmi silné bouřky. Ranní teploty 19 až 15 °C, na jihovýchodě kolem 20 °C. Odpolední teploty 20 až 24 °C, na Moravě a ve Slezsku 22 až 26 °C.

Video
Video se připravuje ...

Muž natočil tornádo na Moravě z bezprostřední blízkosti. Policie ČR / obyvatel Lužic

Ve čtvrtek bude oblačno, místy déšť, přeháňky a ojediněle bouřky. Ranní teploty 15 až 11 °C. Odpolední teploty 20 až 24 °C. Také v pátek bude oblačno, jen přechodně polojasno, místy déšť, přeháňky a ojediněle bouřky. Ranní teploty 15 až 11 °C. Odpolední teploty 20 až 24 °C.

O víkendu bude převládat oblačno až polojasno, místy, postupně ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 16 až 11 °C, odpolední postupně porostou k letním hodnotám – naměříme 23 až 26 °C.

Video
Video se připravuje ...

Zkáza obce Hrušky z dronu: Takhle tornádo zničilo obec na Břeclavsku Blesk - David Malík

V první polovině července budou převládat letní hodnoty

Výhled počasí naznačuje, že první polovina července žádné extrémně vysoké teploty nepřinese – v odpoledních maximech nejčastěji naměříme 23 až 29 °C a převládat bude polojasné až oblačné počasí s občasným deštěm, přeháňkami a ojediněle s bouřkami. Podle sezónních výhledů by měl být letošní červenec teplotně i srážkově nadprůměrný.  

Fotogalerie
63 fotografií