Česko zasáhly ve středu večer opět silné bouřky. Hasiči kvůli nim vyjížděli k téměř 800 zásahů. Odstraňovali hlavně spadlé stromy, čerpali vodu ze zaplavených prostor a evakuovali několik dětských táborů. Dočasně se zvedly hladiny některých řek, do rána ale voda většinou opadla. Počasí také připravilo desetitisíce odběratelů o dodávky proudu.

Ve čtvrtek by se měly teploty vyšplhat na 24 °C. Bude oblačno, místy se mohou vyskytovat přeháňky nebo bouřky, které budou na horách četnější. K večeru bude srážek postupně ubývat. Nejvyšší teploty na Moravě 21 až 25 °C a ve Slezsku jsou hlášeny na 24 až 28 °C. 

Sledujte aktuální počasí na radaru Blesku

Bouřky s přívalovými dešti, které Česko potrápily v minulých dnech, budou postupně ustávat. Na většině Česka bude ve čtvrtek zatažená obloha a meteorologové nadále varují před lokálními povodněmi.

„Nejvyšší srážkové úhrny za posledních 24 hodin byly opět spojené se silnými bouřkami a hlásí je Jablonec nad Nisou – 48 mm, na druhém místě je Jičín 42 mm (Cidlina v Jičíně hlásí 1. SPA) a na třetím místě je Lomnice nad Popelkou se 38 mm. V Husinci spadlo 33 mm srážek během jedné hodiny. Bouřky byly doprovázené silným větrem a místy i krupobitím,“ řekla Blesk Zprávám meteoroložka Dagmar Honsová.

„Dnes i v pátek se budou bouřky tvořit zejména v horských oblastech a doprovázené budou srážkovými úhrny kolem 15 mm, o víkendu bude jejich aktivita opět narůstat. Od proměnlivého počasí bohatého na bouřky si odpočineme příští týden,“ dodala.

Po bouřích, které zasáhly Česko ve středu večer, už hladiny řek do dnešního rána většinou klesly. V zemi před 06:00 platil na třech místech stav bdělosti, což je nejnižší povodňový stupeň. Vyhlášen byl pro Cidlinu v Jičíně a Botič v Jesenici a v Průhonicích. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V noci voda na některých místech vystoupala až na povodňové ohrožení, což je třetí stupeň. Týkalo se to Lužické Nisy v Proseči nad Nisou, Brziny v Hrachově nebo Úslavy v Prádle. Všechny řeky ale vydržely na třetím stupni jen několik desítek minut, potom jejich hladiny rychle opadly.

Energetici dnes ráno evidovali téměř 21 000 odběratelů, které bouřky připravily o dodávky proudu. V noci na dnešek bylo bez elektřiny kolem 45.000 odběrných míst. Distribuční společnosti ČEZ a EG.D předpokládají, že všechny poruchy na vedení odstraní ještě dnes.

Hasiči v souvislosti se středečními silnými bouřkami evidovali k dnešnímu ránu 788 zásahů.

Dramatická evakuce dětí na Královéhradecku

Bouřky večer zaměstnaly hasiče, kteří měli v souvislosti s počasím nahlášeny stovky událostí. Zasahovali u polámaných stromů, čerpali vodu ze zaplavených sklepů a podjezdů.

Evakuovat ale museli také dva dětské tábory „V okolí obce Nemojov na Královédvorsku zasáhla bouřka dva dětské tábory. I zde docházelo k pádům polámaných stromů, táborníci měli poškozené stany, navíc zcela promokli. Děti z jednoho tábora se dostaly spolu s vedoucími do bezpečí blízké hospody, v případě druhého tábora byla situace složitější,“ uvedla Martina Götzová, mluvčí hasičů Královéhradeckého kraje.

„Přístupové cesty byly zapadané množstvím polámaných stromů, kterými si museli hasiči postupně cestu doslova prořezat. Pomocí hasičských autobusů pak byli skauti z obou táborů převezeni do skautského centra v Hostinném. Celkem jsme odvezli 51 dětí a 13 dospělých. Tři lehce zraněné děti si převzala do péče zdravotnická záchranná služba. Do skautské ubytovny dovezli ještě večer z trutnovské stanice hasiči dvacítku náhradních spacáků, protože většina vybavení dětem promokla,“ popsala mluvčí.

4 tábory ve středních Čechách a nehoda vlaku

To středočeští hasiči v noci kvůli zaplavení evakuovali v regionu čtyři dětské tábory, všichni jsou v pořádku. Víc vyjížděli i k odčerpávání vody.

Od středečních 18:00 do dnešních 6:00 evidovalo operační středisko 169 zásahů, z toho se téměř ve 150 případech jednalo o technickou pomoc. „Oproti úterní bouřce jsme mnohem více pomáhali z čerpáním vody,“ uvedla mluvčí Tereza Fliegerová.

Bouřka zkomplikovala i provoz na železnici. Do padlého stromu u Debře na Mladoboleslavsku narazil vlak a hasiči pomáhali evakuovat devět cestujících a průvodce. Mezi Mšenem na Mělnicku a Skalskem na Mladoboleslavsku nejezdí vlaky kvůli sesuvu půdy.

Náhradní generátory pro pacienty na příštrojích

Hasiči v Libereckém kraji řešili do rána v souvislosti s bouřkou téměř 140 událostí. Hlavně na Semilsku a Jablonecku odstraňovali popadané stromy, odčerpávali vodu. Řešili ale také tři požáry rozvoden a zajišťovali náhradní generátory pro dva pacienty na přístrojích v Semilech a Jilemnici. „Šlo o pacienty, kteří jsou v domácí péči,“ uvedl mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jakub Sucharda.

„Déšť byl velmi prudký, od 21:00 do 24:00 napršelo 42,3 milimetru na metr čtvereční, ve městě zasahovali hasiči, městská policie, technické služby,“ popsal situaci vedoucí oddělení krizového řízení Vratislav Pavlín. Přívaly vody nestačila kanalizace odvádět, tlak vody vytlačil na některých místech těžké kanalizační poklopy nebo roztrhal komunikace kolem nich. Na jiných místech voda asfaltový povrch zvlnila a poničila konstrukční vrstvy komunikací.

Devastující byl noční liják pro výstavní pavilon B jabloneckého Eurocentra. Včetně oblíbeného klubu Na Rampě je kompletně vyplavený, ve spodních dvou patrech stojí voda, která se dostala do elektroinstalace, vytéká ze zásuvek. Voda vnikla zavřenými okny také do radniční budovy. 

Víc než 170 výjezdů v souvislosti se silnými bouřkami zaznamenali během středečního večera a noci na dnešek moravskoslezští hasiči. Zasahovali především u polámaných stromů, čerpali vodu za zaplavených sklepů. Zajišťovali i poškozené střechy. ČTK to řekl mluvčí hasičů Lukáš Popp. Podle něj se všechny zásahy obešly bez zranění. 

Fotogalerie
34 fotografií