Výstraha ČHMÚ před velmi sinými bouřkami platila pro Jihočeský kraj (Dačice, Jindřichův Hradec, Kaplice, Trhové Sviny, Třeboň), Královéhradecký kraj (Dobruška, Kostelec nad Orlicí, Nové Město nad Metují, Rychnov nad Kněžnou), Pardubický kraj a Kraj Vysočina. Podle meteorologů se už od úterního odpoledne tvořily i supercelární bouře, které mohou být velmi nebezpené.

V souvislosti s počasím zasahovali hasiči na Vysočiněi od pondělního večera skoro u 40 událostí, sdělila dnes ČTK jejich mluvčí Petra Musilová.

„Odstraňovali popadané stromy z komunikací, odčerpávali vodu ze zatopených objektů a na několika místech také prováděli monitoring stavu rozvodněných potoků a řek,“ uvedla mluvčí.

Lidi, kteří kempovali u potoka v Olešnici, hasiči převezli do tamní hasičské zbrojnice. Dětský tábor v Bácovicích evakuovali po půlnoci, zázemí jim poskytli na pelhřimovské stanici profesionálních hasičů.

Silná bouře se prohnala v pondělí navečer Děčínem. Voda natekla do sklepů na několika místech ve městě, v ulici U Koupaliště zatopila viadukt. V Boleticích nad Labem, části Děčína, spadly dva stromy na vozovku. Lidé nahlásili také vodu v panelovém domě. Na twitteru to uvedl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. Na jihu Moravy měli dva výjezdy.

Sledujte příchod bouřek na radaru Blesku

Silné bouřky trápí Česko už od neděle, hasiči evidují stovky výjezdů.

Bouřky i po zbytek týdne

V úterý bude proměnlivá oblačnost – oblačno až zataženo, přechodně i polojasno. Ráno a dopoledne bude doznívat déšť a bouřky z nočních hodin. Odpoledne a večer, zejména na východě území bude docházet k dalšímu přibývání oblačnosti, místy s deštěm, přeháňkami a silnými bouřkami, doprovázenými nebezpečnými jevy, tj. krupobitím, přívalovým deštěm o intenzitě kolem 40 mm a silným větrem v nárazech o rychlosti 70 km/h. Bouřky budou pokračovat i během noci na středu. Ranní teploty budou klesat na 18 až 14 °C. Odpolední teploty vystoupí na 22 až 27 °C, na jihovýchodě až na 29 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr, v bouřkách zesílí.

Ve středu bude oblačno až zataženo, zejména po ránu a dopoledne místy déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Během dne bude od západu docházet k ubývání oblačnosti až na polojasno. Ranní teploty budou klesat na 18 až 14 °C. Odpolední teploty vystoupí na 24 až 28 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti 10 až 15 km/h.

Ve čtvrtek bude zpočátku dne jasno až polojasno, postupně ale bude od severozápadu docházet k přibývání oblačnosti a večer na severozápadě území bude oblačno až zataženo, místy déšť a bouřky. Ranní teploty budou klesat na 17 až 13 °C. Odpolední teploty vystoupí na 24 až 28 °C, na Moravě a ve Slezsku bude až 32 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr, během večera se bude měnit na severozápadní a zesilovat a v bouřkách přechodně výrazně zesílí.

V pátek bude proměnlivá oblačnost – oblačno až zataženo, přechodně i polojasno. Místy déšť, přeháňky a bouřky. Ranní teploty se udrží vysoko – na 19 až 15 °C. Odpolední teploty vystoupí na letní hodnoty 22 až 26 °C, na jihovýchodě bude až 29 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h, v bouřkách zesílí.

Ani o víkendu si od bouřek neodpočineme

Také přelomový víkend července a srpna přinese místy bouřky. Převládat bude oblačno až polojasno, místy déšť, přeháňky a bouřky. Ranní teploty budou klesat na 17 až 13 °C. Odpolední teploty budou vystupovat na 22 až 27 °C.

Video
Video se připravuje ...

Přívalové deště zasáhly Šluknovský výběžek HZS Ústeckého kraje

Fotogalerie
49 fotografií