Od pondělí přinesla tlaková níže srážky na většinu území Česka. Krkonoše hlásí extrémní srážky „Od pondělí do úterý 6 hod ranní tam spadlo na Luční boudě 108 mm (z toho 58 mm od úterní půlnoci do 6 hodin). Ranní srážkové úhrny se pohybují na 8 mm, slábnout budou během dopoledních hodin a ustávat večer. Vydatně pršelo také na Labské boudě – od půlnoci tam spadlo 46 mm – od pondělí 68 mm,“ řekla Blesk Zprávám meteoroložka Dagmar Honsová.

Mimořádně silné srážky zaznamenala i stanice na Špindlerovce, kde od pondělního odpoledne spadlo 132 litrů vody na metr čtverečný. Na Medvědíně a Pláních nad Špindlerovým Mlýnem byly srážky na úrovni 64 listrů vody na metr čtverečný, v samotném Špindlerově Mlýně od pondělních 17:00 napršelo 53 litrů. Naplnila se tak výstraha meteorologů před silnými dešti v Krkonoších. Dopoledne déšť ustal.

Déšť doprovázel silný vítr. Hasiči odstraňovali popadané stromy ze silnic v okolí Špindlerova Mlýna a Mladých Buků. V centru Špindlerova Mlýna spadla velká větev na zaparkované osobní auto.

Sledujte příchod deště na radaru Blesku

Na první povodňový stupeň se Labe ve Špindlerově Mlýně dostalo dnes v 02:00. Vodohospodáři následně postupně zvedli odtok z přehrady Labská ve Špindlerově Mlýně z asi jednoho metru krychlového na 41 metrů krychlových. Hladina vody v přehradě byla dnes dopoledne o pět metrů výšší než v pondělí odpoledne. Řada turistů se dnes dopoledne vypravila k přehradě sledovat zvýšený odtok.

Hladina Úpy v Trutnově se nad hranici prvního povodňového stupně dostala dnes v 05:00 a dopoledne stagnovala na asi 97 centimetrech. V pondělí odpoledne byla Úpa v Trutnově asi na 25 centimetrech.

Silný vítr zastavil horní úsek kabinová lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. V provozu zůstal spodní úsek lanovky z Pece na Růžovou horu. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli vlekaři na webu lanovky. Z Růžové hory se turisté mohou na Sněžku vydat pěšky, trasa měří 2,5 kilometru.

Vítr zastavil i lanovky z Janských Lázní na Černou horu a z Pece pod Sněžkou na Hnědý vrch. „Půjčovny koloběžek na Portáškách a ve Velké Úpě jsou dnes pro nepřízeň počasí zavřeny. Zavřen je i dětský park Kabinka a půjčovna na Černé hoře,“ uvedl SkiResort Černá hora - Pec.

Ve Špindlerově Mlýně vítr zastavil lanovky na Pláně a Medvědín. Pokud se zlepší počasí, mohla by se podle Skiareálu Špindlerův Mlýn dnes rozjet lanovka na Medvědín.

„Ve středu bude převládat jen malá oblačnost, beze srážek, ve čtvrtek počasí u nás začne ovlivňovat další oblast nízkého tlaku vzduchu a až do konce týdne očekáváme na většině území občasný déšť nebo přeháňky. Do horských oblastí i trvalejší,“ dodala Honsová.

Fotogalerie
15 fotografií