V úterý se počasí bude zhoršovat nejprve v západní polovině Čech, během dne i jinde v Čechách - meteorologové hlásí oblačno až zataženo a ojediněle, postupně místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty budou ještě poměrně vysoké, a to 20 až 24 °C, na západě Čech kolem 17 °C.

Sledujte vývoj přeháněk na radaru Blesku

Postupem týdne se však začne ochlazovat. Již ve středu hlásí ČHMÚ zataženo až oblačno, občas déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty budou 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty však jen o něco málo vyšší - 11 až 15 °C, na severovýchodě až 17 °C.

Ve čtvrtek pak bude dle předpovědi zataženo až oblačno, opět místy přeháňky nebo občasný déšť. Na západě zpočátku místy až polojasno. Nejvyšší denní teploty se očekávají 12 až 16 °C.

Hrozí vzestup hladiny řek

Vydatný déšť může mírně zvednout hladiny řek, které odvodňují Jizerské hory a Krkonoše. Povodňová bdělost, tedy nejnižší stupeň varování, platí pro několik regionů Libereckého a Královéhradeckého kraje, a to od dnešního večera do středečního rána, vyplývá z další aktuální výstrahy ČHMÚ.

„V důsledku nasycení půdy a očekávaných intenzivnějších srážek očekáváme na tocích odvodňujících Jizerské hory a Krkonoše místy dosažení prvního stupně povodňové aktivity,“ uvedli meteorologové.

Silný vítr potrápí řadu krajů

Výstraha před silným větrem platí od úterních 6:00 do středeční půlnoci pro řadu krajů Česka. Konkrétně pro Královéhradecký kraj (Broumov, Dobruška, Kostelec nad Orlicí, Náchod, Nové Město nad Metují, Rychnov nad Kněžnou), Pardubický kraj (Česká Třebová, Hlinsko, Chrudim, Králíky, Lanškroun, Litomyšl, Moravská Třebová, Polička, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Vysoké Mýto, Žamberk), Kraj Vysočina (Bystřice nad Pernštejnem, Havlíčkův Brod, Chotěboř, Jihlava, Moravské Budějovice, Náměšť nad Oslavou, Nové Město na Moravě, Telč, Třebíč, Velké Meziříčí, Žďár nad Sázavou), Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj a Moravskoslezský kraj.

Podle meteorologů hrozí „možná poškození stromů a lesních porostů, možné menší škody na budovách, nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě“.

Vichr zastavil lanovku

Silný vítr již dnes zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky z Pece na Růžovou horu zůstal v provozu. Může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. Meteorologové na dnešek vydali výstrahu před silným větrem ve východní polovině republiky. Z Růžové hory se turisté mohou na Sněžku vydat pěšky, trasa měří 2,5 kilometru. V provozu je lanovka denně od 08:00 do 18:00.

Na Sněžce bylo podle polské horské služby ráno okolo osmi stupňů Celsia, mlha a vítr dosahoval 72 až 108 km/h. U nedaleké hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů nad mořem byla ráno silná mlha, zataženo, teplota okolo deseti stupňů a vítr v nárazech dosahoval rychlost okolo 50 km/h, uvedla na webu česká horská služba. Vítr má během dne zesilovat, na horách může v nárazech dosahovat rychlosti až kolem 90 km/h.

Fotogalerie
22 fotografií