Sobotní ráno bylo mrazivé - na sněhové pokrývce v Přibyslavi teplota vzduchu klesala až k -6,1 °C. Neděle bude na srážky bohatší než sobota - počasí u nás bude pod vlivem brázdy nízkého tlaku vzduchu. Nejvíce oblačnosti a srážek bude hned v první polovině dne - zataženo, na většině území se sněžením, na východě území zpočátku pod 600 m, postupně pod 300 m se sněžením. Během odpoledne bude docházet místy k ustávání srážek a ubývání oblačnosti na polojasno. V Čechách od středních poloh a na horách se opět bude tvořit sněhová pokrývka. Na horách napadne až kolem 8 cm sněhu. V neděli tak opět pozor na tvorbu sněhové pokrývky, po ránu a dopoledne na zmrazky.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V pondělí bude sněžit ve všech polohách – vydatněji v horských oblastech. V úterý začne zesilovat vítr – od vyšších poloh se v kombinaci se sněžením budou tvořit sněhové jazyky. Během dne bude v nižších polohách pršet. Ve středu a ve čtvrtek očekáváme přechodný nárůst teplot vzduchu, po té se k nám ale zimní počasí vrátí v plné síle.

Budou letos bílé Vánoce?

Opravdu bílé Vánoce s pořádnou sněhovou pokrývkou, kdy místy leželo i přes 50 cm sněhu, naposledy panovaly v Česku v letech 2001 a 2010. V pražském Klementinu za posledních 20 let ležel sníh pouze v letech 2010 a 2001. Podle statistik se Vánoce v nížinách s měřitelnou sněhovou pokrývkou vyskytují jen jednou za osm let. Za Vánoce na blátě může tzv. předvánoční obleva – tedy teplé jihozápadní nebo západní oceánské proudění, které se dostává do celé střední Evropy nejčastěji v období od 23. prosince do 1. ledna.

Není to jen otázka posledních let. Dokazuje to i pranostika: Na Adama a Evu čekejte oblevu, která vznikla už v 17. století. Pokud bychom Vánoce posunuli na 24. ledna, stoupala by pravděpodobnost bílých Vánoc až na 80 %. To, jak to letos bude vypadat s počasím na Štědrý de, zatím ještě nelze z numerických modelů vyčíst – tak daleko totiž nevidí. Nicméně sezónní modely vypočítávají letošní prosinec jako celek chladnější než ten loňský, takže je v tomto pohledu vyšší šance na bílé Vánoce v nížinách než vloni.

Přinese La Niňa do Evropy studenou zimu?

La Niňa je jev v rovníkovém Pacifiku, kdy je rozložení teploty vody opačné ve srovnání se známějším El Niněm.  A protože je tento oceánský jev propojen s atmosférou, má dopady na počasí na mnoha místech světa. Evropa je od Pacifiku velmi vzdálená i proto jednoznačné dopady La Nina a El Niňa nelze tak snadno prokázat. Jaké tedy byly zimy během La Niňi v minulosti? Na sníh byla bohatá zima v době La Niña například v letech 2020 a 2010, naopak velmi mírné zimy panovaly v letech 1998 a 2000.

Fotogalerie
44 fotografií