Dálnice D8 u Ústí nad Labem byla kolem 06:30 uzavřena na 82. kilometru v obou směrech, tedy na Drážďany i na Prahu. Provoz byl obnoven nejprve pro osobní vozy a později i pro kamiony. Dlouhé kolony se rozjížděly několik hodin. Sníh ležel ráno na cestách v celém Ústeckém kraji. Odpoledne přestalo sněžit, silnice jsou už většinou mokré. 

Kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám policisté ráno dočasně uzavřeli také tunely Libouchec a Panenská mezi 83. a 85. kilometrem, po 07:00 byly už znovu průjezdné pro osobní vozidla. „Odtahová služba se postarala o nákladní vozidlo. Nabádáme řidiče, aby přizpůsobili jízdu stavu vozovky,“ řekla mluvčí krajské policie Alena Bartošová.

Na dalších místech D8 dopravu blokovaly uvízlé kamiony nebo nehody. Kolona nákladních aut stála několik hodin ve směru z Ústí nad Labem k hranicím. Odpoledne již byl provoz podle Ředitelství silnic a dálnic bez potíží.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Sníh ležel ráno také na silnici I/7 ve stoupání z Chomutova k hranicím s Německem, odpoledne se z něj utvořila břečka. Rozbředlý sníh pokrývá cesty v Krušných horách, kam dnes vyrazili běžkaři na první upravené trasy. Sníh byl i na vozovkách nižších tříd na Litoměřicku či Lounsku. Na silnici I/9 v Jiřetíně pod Jedlovou na Děčínsku jsou stále sněhové jazyky. Krajská správa a údržba silnic měla podle dispečera dopoledne v terénu veškerou techniku. Odpoledne již sníh na silnicích tál.

Do Liberecka vyrazili sypači

V Libereckém kraji jsou silnice sjízdné se zvýšenou opatrností. Na Jablonecku ležela na komunikacích zledovatělá vrstva sněhu, na Českolipsku sněžilo. V okolí krajského města byly silnice vymrzlé.

Srážky se objevily v různých částech kraje. Silničáři vyjeli s posypem do hor, ale i do nižších poloh, například na trasu ve směru z Nového Boru na Děčín. V části Krkonoš na území Libereckého kraje byly silnice druhé a třetí třídy zledovatělé, ležela na nich vrstva sněhu.

Pozor v Orlických horách

Na některých vedlejších silnicích ve vyšších polohách Královéhradeckého kraje ráno zůstávala vrstva sněhu, místy, hlavně v lesních úsecích, zledovatělého. Řidiči by měli být zvláště opatrní v nejvyšších partiích Orlických hor, na horské silnici na Pomezní Boudy v Krkonoších a pak také na Jičínsku v oblasti Nové Paky. Hlavní silniční tahy v kraji byly většinou holé, suché, vymrzlé, sjízdné bez omezení.

Po podzimní odstávce se dnes do denního provozu zimní sezony rozjel jen dolní úsek lanovky na Sněžku. Horní úsek nebyl v provozu kvůli silnému větru.

V Pardubicku vytáhnete sněhové řetězy

Většina silnic nižších tříd ve vyšších polohách Pardubického kraje byla ráno sjízdná se zvýšenou opatrností. Na hlavní silnici číslo 11 v úseku Jablonné nad Orlicí - Červená Voda zůstávala v platnosti výstraha nařizující řidičům použit sněhové řetězy. V okolí Lanškrouna ve vyšších polohách se na silnicích v lesních úsecích vyskytovaly zbytky zmrazků. Hlavní silniční tahy v kraji byly většinou sjízdné bez omezení. Pro jižní část Pardubického kraje dnes platí výstraha před ledovkou.

Námraza na Bruntálsku

Silnice v Moravskoslezském kraji byly většinou holé, suché a sjízdné bez omezení. V Jeseníkách na Bruntálsku jsou ale vozovky vymrzlé a řidiči by tam měli jezdit se zvýšenou opatrností, protože místy se může vyskytovat námraza. 

Na Karlovarsku se zranili dva lidé

U obce Krásná na Chebsku se dnes ráno srazil autobus s dodávkou. Lehce zraněni byli dva lidé. Silnice druhé třídy II/217 k hraničnímu přechodu Hranice/Ebmath je uzavřená, probíhají záchranné a vyprošťovací práce. Podle krajské policejní mluvčí Kateřiny Peškové v Karlovarském kraji sněžilo, řidiči by měli jezdit opatrně.

„Řidič dodávky zřejmě nezvládl průjezd křižovatkou a narazil do boku autobusu,“ uvedla Pešková. V místě nehody bylo husté sněžení a ledovka.

Sněží i na Pražském okruhu

Dopravu ve středních Čechách dnes zkomplikovalo sněžení. S problémy se potýkala autobusová doprava kolem Prahy. Příměstské autobusy měly zpoždění, některé zastávky se rušily. Policie v celém kraji zaznamenala větší množství nehod, většinou se obešly bez zranění.

Sněžení či sněhové přeháňky byly ráno hlášeny i na hlavních tazích včetně dálnic, například na Pražském okruhu nebo na dálnici D5 ležely zbytky sněhu po chemickém ošetření. Vrstvu nového sněhu odklízeli cestáři na silnicích I/9 a I/16 na Mělnicku.

Husté sněžení v Česku (4.12.2021)
Autor: ČTK / Hájek Ondřej

Krajští silničáři v noci vyjížděli hlavně na Kutnohorsku. Střediska mají v Kladně, Benešově, Kutné Hoře a Mnichově Hradišti na Mladoboleslavsku. Například středisko v Kutné Hoře mělo v noci na dnešek 40 výjezdů a středisko v Benešově 11.

V hlavním městě byly některé vlaky blokovány, nevyjíždějí například z Masarykova nádraží směrem na Čelákovice. Omezení bylo i na nádraží Praha-Vysočany.

Mohou padat stromy

Od západu má v sobotu v Česku občas sněžit, v jihozápadní polovině země pak bude sněžení podle meteorologů během dne v polohách pod 800 metrů nad mořem přecházet v déšť se sněhem a déšť. Na východě Jihočeského kraje, v jižní polovině Pardubického kraje, v Jihomoravském kraji a na Vysočině by lidé měli od sobotního poledne do nedělního rána pak při mrznoucím dešti počítat s možnou tvorbou slabé ledovky. Hrozí při ní úrazy při uklouznutí a problémy v dopravě, uvedli meteorologové.

Upozornění před silným větrem vydal ČHMÚ pro oblast Frýdlantu na Liberecku, sever a jihovýchod Olomouckého kraj a celý Moravskoslezský kraj. V uvedených regionech má foukat od časného sobotního rána, přičemž na horách může mít v nárazech kolem 90 kilometrů v hodině. Večer bude vítr slábnout, doplnili meteorologové.

V době silného větru, při kterém hrozí poškození stromů, by lidé při pohybu venku a při řízení vozidel měli dbát zvýšené opatrnosti. Na horách by se neměli vydávat podle meteorologů zejména do hřebenových partií.

Fotogalerie
53 fotografií