Sněhová nadílka bude pokračovat i dnes. Podle meteorologů můžeme v neděli očekávat občasné sněhové přeháňky a v platnosti zůstává i výstraha před námrazou na chodníku i na silnicích. „Na neošetřených komunikacích hrozí problémy v dopravě a zvýšená nehodovost. Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně,“ uvádí meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu.

Očekává se zataženo až oblačno. V polohách pod 400 m předpovídají experti vedle sněhových srážek i dešťové přeháňky. Nejvyšší teploty 0 až 4 °C, v 1000 m na horách kolem -3 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s. Na východě zpočátku vítr jihozápadní.

Aktuální dopravní situace

Silnice na jižní Moravě jsou kvůli nočnímu sněžení či mrznoucímu dešti sjízdné většinou jen se zvýšenou opatrností. Silničáři hlásí z některých okresů také nebezpečí náledí či námrazy. Na silnicích, které se ošetřují jen pluhováním a inertním posypem, pomalu odtává slabá sněhová pokrývka.

Silnice v Moravskoslezském kraji jsou po nočním sněžení sjízdné, řidiči na nich ale musí dbát na zvýšenou opatrnost. Na většině vozovek jsou zbytky rozbředlého sněhu nebo jsou po chemickém ošetření mokré. Sníh je i na dálnicích. V kraji dál sněží a je kvůli tomu horší viditelnost. 

V Ústeckém a Libereckém kraji jsou dnes všechny silnice s opatrností sjízdné. Sněhové jazyky se objevují ve vyšších polohách, místy může být ledovka. Silničáři vyjeli s technikou do hor. Policisté řeší nehodu dvou osobních aut v České Lípě a u obce Spořice na Chomutovsku na sjezdu z D7, který je uzavřen kvůli vysypanému nákladu.

Silnice ve Zlínském kraji pokryl v noci na dnešek sníh, vozovky jsou všechny sjízdné, zvýšená opatrnost je ale na místě, řekl dnes zlínský dispečer správy silnic. Se sněhem na cestách musejí řidiči počítat v nižších i vyšších polohách, všechny sypače jsou v terénu. Silničáři nabádají řidiče, aby se nepokoušeli vyjet na letních pneumatikách, silnice jsou kluzké.

Olomoucký kraj v noci na dnešek pokryl sníh, místy napadlo až deset centimetrů. Na silnicích většinou leží rozbředlý sníh či ujetá sněhová vrstva, silničáři mají v terénu všechny sypače. Všechny silnice jsou však podle nich sjízdné, zvýšená opatrnost je ale na místě. V některých regionech, jako je Přerovsko, Šumpersko a Jesenicko, stále sněží.

Silničáři na Vysočině měli večer a v noci kvůli sněhu asi 140 výjezdů. Teď jsou všechny silnice v kraji sjízdné se zvýšenou opatrností, řekl ČTK dispečer krajské správy a údržby silnic Vysočiny.

Husté sněžení v Česku (4.12.2021)
Autor: ČTK / Hájek Ondřej

 Silnice ve středních Čechách jsou dnes ráno většinou mokré, místy na nich leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření.

Silnice v Královéhradeckém kraji byly ráno po nočním sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností. Na vozovkách ve vyšších oblastech kraje ležel po chemickém ošetření místy rozbředlý sníh, na některých horských silnicích vrstva sněhu. Řidiči by měli být zvláště opatrní v nejvyšších partiích Orlických hor, například v okolí Šerlichu.

Silnice v Pardubickém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na silnicích ve vyšších polohách regionu leží po chemickém ošetření zbytky rozbředlého sněhu. V okolí Lanškrouna na otevřených úsecích se mohou vlivem větru tvořit sněhové jazyky a závěje. Na Svitavsku je na některých silnicích nižších tříd ujetá vrstva sněhu

Nadílka bude pokračovat

Podle předpovědi meteorologů bude sněžit i v příštím týdnu. V pondělí bude také oblačno až zataženo. Co se týče teplot, tak v noci z neděle na pondělí bude 0 až -4 °C, přes den bude -1 až 3 °C. Podobná situace bude panovat v úterý i ve středu. Ve středu, ve čtvrtek i v pátek se očekávají nejnižší týdenní teploty, podle předpovědi může být až -7 °C. Pokračuje i varování před mrznoucími srážkami. Sníh by měl padat až do soboty.

Sledujte příchod sněhu na radaru Blesku 

Fotogalerie
36 fotografií