Na solených hlavních trasách Vysočiny jsou zbytky sněhu, na zbývajících vozovkách rozbředlý nebo zledovatělý sníh posypaný drtí. Ledovka může být podle meteorologů při dešti i po ránu, zejména ve východní části kraje.

V noci jezdilo okolo 110 sypačů. V některých kopcích občas nemohly vyjet kamiony. Provoz na silnicích je podle dispečera ale mezi svátky nižší.

Jaké je teď počasí v Česku? Podívejte se na radar Blesku

Policie dostala od úterních 20:00 čtyři oznámení o špatné sjízdnosti silnic. Před půlnocí blokovalo nákladní auto jeden jízdní pruh na silnici I/38 u Skuhrova na Havlíčkobrodsku. Další oznámení byla z Pelhřimovska a Žďárska, uvedla policejní mluvčí Stanislava Rázlová.

Hasiči pomáhali v úterý večer člověku, který se zranil při pádu z koloběžky v Jihlavě - Bedřichově.

Na 366. kilometru D1 hrozí akvaplaning

Některé silnice v Moravskoslezském kraji, zvláště ve vyšších polohách, jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Kvůli sněžení může být snížená dohlednost. Místy mohou být také mlhy. Vyplývá to z informací Ředitelství silnice a dálnic.

Na Opavsku může na cestách stále ležet rozbředlý nebo zajetý sníh. Na mostu na 366. kilometru dálnice D1 hrozí nebezpečí akvaplaningu. Ve vyšších polohách Beskyd je ujetá vrstva sněhu, která může být místy zledovatělá. Pro nákladní vozy těžší než 12 tun je stále uzavřený více než dvacetikilometrový úsek silnice I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech mezi Frýdlantem nad Ostravicí a částí Bílé Hlavatou. Silnice je jedním z hlavních tahů na Slovensko.

Po sněhu na Olomoucku zůstala kaše a břečka

V Olomouckém kraji napadlo v noci na dnešek až deset centimetrů sněhu. Silničáři ve všech okresech kraje nasadili do terénu již v úterý večer všechny sypače. Na silnicích leží nyní zbytky sněhové kaše nebo břečka po chemickém posypu, některé úseky pokrývá ujetá sněhová vrstva krytá inertním posypem. Vozovky by měly být všechny sjízdné, zvýšená opatrnost je ale na místě, řekli dnes dispečeři správy silnic.

Na Olomoucku začalo sněžit zhruba od úterních 22:00. „Během noci napadlo pět až deset centimetrů sněhu. Nasadili jsme 21 sypačů pro chemické i inertní ošetření sinic. Vozovky udržované chemicky jsou nyní mokré, nyní již začalo pršet, místy na nich zůstává břečka. Na inertních vozovkách leží slabá sněhová vrstva po plužení. Doporučujeme zvýšenou opatrnost,“ řekl dnes ČTK dispečer olomoucké správy silnic.

Sníh pokryl i území Přerovska, kde napadlo kolem pěti centimetrů. „Stav silnic je nyní takový, že je vše protažené nebo prosolené. Sypače byly venku od úterních 23:00, pak jsme nasadili i pluhy. Všechny silnice jsou však sjízdné,“ řekl dispečer přerovské správy silnic. Na Prostějovsku musejí řidiči počítat s rozbředlým sněhem na silnicích druhých i třetích tříd.

Sněžilo i na severu Olomouckého kraje. „V noci začalo mrholit, pak to přešlo ve sněžení, napadlo zhruba deset centimetrů sněhu, všechny sypače jsme měli venku. Na chemicky udržovaných silnicích máme zbytky sněhu, na inertech leží ujetá sněhová vrstva s posypem. Nyní již slabě mrholí a je kolem nuly,“ řekl dispečer šumperské správy silnic. Podobná situace je také na Jesenicku.

Na Liberecku i na Hradecku také nasněžilo, ale už prší nebo mrholí

V Libereckém kraji nasněžilo, aktuálně ale většinou prší nebo mrholí.Teploty se pohybují kolem nuly a komunikace mohou namrzat, silničáři doporučují zvýšenou opatrnost. Hlavní tahy jsou většinou holé a mokré, ve vyšších polohách ale mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu. Na silnicích je většinou klid, na silnici I/14 v Liberci a také v Rokytnici nad Jizerou komplikují provoz dopravní nehody. V Rokytnici se střetla dodávka s traktorem, v Liberci dvě osobní auta, obě nehody se ale obešly bez zranění.

Pozor by si měli dát řidiči na silnicích nižších tříd, které se nesolí, ujetou vrstvu sněhu může déšť změnit v led. U Lomnice nad Popelkou tak uvízlo auto na sinici, která se neudržuje, problémy mohou mít motoristé také kolem Kozákova. Vzhledem k počasí zůstává pro kamiony nad šest tun na Liberecku uzavřená silnice třetí třídy z Mníšku do Raspenavy přes Oldřichovské sedlo, kde se nesolí. Zatím platí až do odvolání. Řidiči kamionů musejí směrem na Raspenavu a Hejnice po silnici I/13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky.

Video
Video se připravuje ...

Počasí plus: Jak poznat, kdy už není bruslení na rybníce bezpečné Blesk TV

V Královéhradeckém kraji v noci sněžilo a na řadě silnic dnes ráno zůstávala vrstva rozbředlého sněhu. Řidiči si musejí dát pozor na mrznoucí déšť, uvedli silničáři a meteorologové. Teploty se dnes ráno v kraji pohybovaly od nuly do dvou stupňů Celsia, na horách bylo slabě pod nulou.

Dálnice D11 byla po chemickém ošetření mokrá a s opatrností sjízdná. Na nesolených silnicích v Krkonoších a v Orlických horách dnes ráno ležela vrstva ujetého a místy zledovatělého sněhu.

Na Pardubicku si dejte za volantem pozor

Ve výše položených oblastech Pardubického kraje zůstávají na menších silnicích zbytky sněhu. Většinou je po solení rozbředlý, někde ale tvoří i zledovatělou vrstvu. Všechny komunikace jsou s opatrností sjízdné.

Řidiči by měli jet opatrně zvláště v oblasti Hlinska, Moravské Třebové, Svitav, Vysokého Mýta, Litomyšle, Poličky nebo Žamberka. Na Orlickoústecku a v Železných horách může cestu komplikovat zledovatělý povrch vozovek.

Dnes ráno bylo v Pardubickém kraji většinou zataženo, vál slabý vítr. Na mnoha místech pršelo nebo padal déšť se sněhem, někde i mrznoucí. Teploty se pohybovaly mezi minus třemi a plus třemi stupni.

Krajská Správa a údržba silnic doporučuje zvýšenou opatrnost na většině území kraje s výjimkou některých dálničních úseků. Na silnicích nižších tříd leží rozbředlý sníh po chemickém ošetření.

Ledovka i na jihu Moravy a autobus v příkopu

„Na většině území Jihomoravského kraje se na komunikacích tvoří ledovka, avšak silnice jsou udržované a s opatrností sjízdné. Zdržení autobusových linek je do cca 10 minut,“ informoval na svém webu po 8:00 Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje.

Brněnští silničáři vyslali do ulic všech 21 posypových vozů už v úterý pozdě večer. „Zároveň upozorňujeme řidiče na nutnost opatrné jízdy a možnost tvorby ledovky,“ informoval provozní ředitel Brněnských komunikací Jan Klištinec. Sníh už v Brně taje.

Krajská Správa a údržba silnic doporučuje zvýšenou opatrnost na většině území kraje s výjimkou některých dálničních úseků. Na silnicích nižších tříd leží rozbředlý sníh po chemickém ošetření. Od půlnoci do 8:00 se podle mluvčího police Davida Chaloupky stalo v kraji sedm nehod, což nijak výrazně nevybočuje z průměru. Větší problémy jsou například kolem Čížova a Vedrovic na Znojemsku nebo Krásenska na Vyškovsku, kde sjel autobus z krajnice do příkopu. Nehoda ení vážná, je však nutné jej vytáhnout z příkopu, aby bylo možné otevřít dveře.

Opatrně na Zlínsku: Může se tvořit náledí

Mokré vozovky ve Zlínském kraji jsou dnes sjízdné se zvýšenou opatrností. Místy mohou namrzat, případně se na nich může tvořit náledí. Silnice nižších tříd na Vsetínsku, Zlínsku a Kroměřížsku, které silničáři udržují posypem kamennou drtí, pokrývá místy uježděná vrstva sněhu. Na některých dalších silnicích v kraji zůstávají po chemickém ošetření zbytky rozbředlého sněhu. Vyplývá to z údajů zveřejněných dnes ráno Ředitelstvím silnic a dálnic ČR (ŘSD).

V části kraje platí do dnešního poledne výstraha meteorologů před tvorbou ledovky při mrznoucím dešti. Před vznikem náledí varují silničáři na estakádě na silnici I/50 u Kunovic na Uherskohradišťsku. Kvůli náledí je dlouhodobě nesjízdná silnice III/4932 mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku. Pro těžká nákladní vozidla je kvůli sněhu na vozovce už několik týdnů uzavřeno 21 kilometrů silnice I/56 mezi Horní Bečvou na Vsetínsku a Ostravicí na Frýdecko-Místecku.

Ve Zlínském kraji je dnes většinou zataženo, místy se sněhovými přeháňkami, na Kroměřížsku s deštěm se sněhem a na Vsetínsku s dešťovými přeháňkami. Vane slabý vítr. Teploty se v regionu ráno pohybovaly od minus dvou do plus tří stupňů Celsia.

Fotogalerie
14 fotografií