První polovina nového týdne bude větrná - během noci na pondělí a v pondělí očekáváme větrno - čerstvý až silný západní vítr bude v nárazech dosahovat rychlosti 50 až 70 km/h, na hřebenech hor až kolem 90 km/h. Slábnout bude přechodně až během pondělního večera, ale už během úterního odpoledne bude opět zesilovat a větrná bude noc na středu a středa. Na procházky se tak nevydávejte do lesa, do parku, kde jsou vzrostlé stromy - hrozí lámání jejich větví. 

Aktuální počasí sledujte na radaru Blesku

V pondělí bude zataženo až oblačno, občas s deštěm nebo přeháňkami, na vrcholcích hor i srážky smíšené nebo sněhové. Během dne přechodně až polojasno. Ranní teploty budou klesat na 7 až 3 °C. Denní teploty se budou pohybovat mezi 7 až 11 °C. Větrno.

V úterý bude zataženo s deštěm nebo přeháňkami, na horách sněžení. Večer sněžení od vyšších poloh. Ranní teploty budou klesat na 6 až 2 °C. Denní teploty se budou pohybovat mezi 7 až 11 °C, během odpoledne od západu ochlazování. Večer zesílení větru.

Meteorologové očekávají, že v oblasti Českého Krumlova, Prachatic, Vimperku, Klatov a Sušice od dnešních 18:00 do úterního večera spadne 20 až 50 milimetrů srážek za 24 hodin, ojediněle i kolem 60 milimetrů. Během úterý se pak podle nich výrazně zvednou hladiny Vydry, Křemelné, horní Otavy a přítoků do nádrže Lipno. „Vodní stavy by měly kulminovat v noci z úterý na středu nad prvním stupněm povodňové aktivity, místy nad druhým stupněm. Na Vydře, Křemelné a Otavě po Sušici hrozí mírné překročení třetího stupně povodňové aktivity,“ doplnili meteorologové. V povodí horní Mže, Radbuzy a Úhlavy by mohl být v úterý dosažen první povodňový stupeň.

Upozornění meteorologů na povodňovou bdělost v Jihočeském a Plzeňském kraji platí do středečního večera. Do téže doby platí i povodňová bdělost pro oblast Jilemnice, Semil, Tanvaldu a Železného Brodu a pod Jeseníky pro oblast Králíků, Rýmařova, Jeseníku, Šumperku a Zábřehu. Tající sníh tam může také zvýšit hladiny řek, z břehů by se ale voda vylévat neměla.

Ve středu bude oblačno až zataženo, místy sněhové přeháňky, pouze v nížinách přechodně déšť se sněhem. Ranní teploty budou klesat 4 až 0 °C. Denní teploty se budou pohybovat mezi 2 až 6 °C. Větrno.

Ve čtvrtek bude polojasno, jen přechodně oblačno a na horách místy sněhové přeháňky. Ranní teploty budou klesat 1 až -3 °C. Tvořit se bude náledí. Denní teploty se budou pohybovat mezi 1 až 5 °C.

V pátek bude polojasno, jen přechodně oblačno a na horách místy sněhové přeháňky. Ranní teploty budou klesat na 0 až -4 °C. Denní teploty se budou pohybovat mezi 2 až 6 °C.

V sobotu bude polojasno až oblačno, na horách místy sněhové přeháňky. Ranní teploty budou klesat na 1 až -3 °C. Denní teploty se budou pohybovat mezi 2 až 6 °C.

V neděli bude oblačno až zataženo, místy sněhové přeháňky, v nížinách dešťové. Ranní teploty budou klesat na 2 až -2 °C. Denní teploty se budou pohybovat mezi 2 až 6 °C. 

Video
Video se připravuje ...

Takhle bílý pokrývka přikryla tuto zimu Prahu Aktu.cz

Fotogalerie
52 fotografií